Patiëntenfolder

Gedragstherapie bij vrouwen met levenslang vaginisme

Vrouwen die last hebben van vaginisme c.q. een vaginistische reactie, zijn niet in staat om geslachtsgemeenschap te hebben ondanks hun eigen wens daartoe. Bij een vaginistische reactie spannen de spieren die de schede afsluiten en de spieren daaromheen onwillekeurig aan. De precieze oorzaak is onbekend. Bij vrouwen met vaginisme, die eerder wel geslachtsgemeenschap konden hebben, spelen mogelijk andere factoren dan bij vrouwen die vanaf de eerste poging met dit probleem geconfronteerd werden. De hieronder beschreven behandeling is bedoeld voor vrouwen met vaginisme, bij wie gemeenschap nog nooit heeft kunnen plaatsvinden. Uit de literatuur is bekend dat vrouwen met dit probleem veel baat kunnen hebben bij een gedragstherapeutische behandeling bestaande uit begeleide oefensessies.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling Gynaecologie.

Voorbereiding

Wat gaat er vooraf aan het onderzoek of de behandeling?

Wat zijn de kosten?  

Voorafgaande aan het eerste gesprek worden u en (uw eventuele) partner administratief ingeschreven. In verband met deze inschrijving verzoeken we u 15 minuten van tevoren aanwezig te zijn. De kosten van de behandeling worden door het LUMC direct gedeclareerd bij uw ziektekostenverzekeringen. Afhankelijk van de manier waarop u verzekerd bent, worden de kosten vergoed. Voor uw partner worden geen kosten in rekening gebracht. Uiteraard zal de ziektekostenverzekering bij vergoeding van de gedeclareerde kosten ook rekening houden met uw verplichte en eventueel vrijwillig eigen risico.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Begeleide oefentherapie  

Een week voorafgaande aan de oefensessies maakt u kennis met uw behandelaar, een vrouwelijke arts of psycholoog. Ook wordt tijdens deze afspraak de behandeling nader toegelicht. De oefentherapie zelf bestaat uit 1 tot maximaal 3 bijeenkomsten van 2-3 uur binnen één week. Stapsgewijs oefent u onder begeleiding van de arts/psycholoog met iets inbrengen in uw vagina. Buiten deze oefensessies oefent u dagelijks thuis. Tijdens de behandeling wordt ook van uw partner een actieve deelname verwacht in de vorm van aanwezigheid bij de oefensessies en het meedoen aan de oefeningen thuis. Omdat het een zeer intensieve week is voor u en uw partner, adviseren wij u zoveel mogelijk vrij te nemen tijdens deze behandelweek.  Vervolgens heeft u samen met uw partner nog 2 follow-up afspraken, verspreid over een periode van 10 weken.  De totale duur van de behandeling is dus 3 maanden. 

Lichamelijk onderzoek 

Het is belangrijk om te weten dat uw probleem 'dat u tot nu toe nooit gemeenschap kon hebben', niet samenhangt met een lichamelijke afwijking. Daarom zal een lichamelijk onderzoek worden uitgevoerd door een vrouwelijke arts-seksuoloog. Het is belangrijk voor u om te weten dat er niets in uw vagina zal worden ingebracht (geen eendenbek speculum of vinger), noch dat de arts u op de een of andere manier pijn zal doen

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Vragen over de behandeling?  

Mocht u naar aanleiding van deze informatie nog vagen hebben over de behandeling dan kunt u contact opnemen met een van onze behandelaar op de polikliniek.  

Wij zijn dagelijks telefonisch te bereiken  

‘s Ochtends van 9.00 – 12.00 uur, 
‘s Middags van 14:00 - 16:00 uur. 

Tel: 071-526 2870