Nieuwe selectieprocedure voor opleiding Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen

8 maart 2024
leestijd
Vrijdag 8 en zaterdag 9 maart zijn de selectiedagen voor de opleiding geneeskunde en biomedische wetenschappen in het LUMC. Het doel van de procedure is een groep studenten selecteren die gezamenlijk een afspiegeling vormen van de maatschappij. Deze blijft veranderen en daarmee bijvoorbeeld ook de kijk op gezondheid, en behoeften en verwachtingen van patiënten. Om met de uitdagingen van de toekomst om te gaan, is een diverse populatie artsen en onderzoekers belangrijker dan ooit.

Onderwijsgebouw LUMC

Dit jaar wordt op een nieuwe manier geselecteerd. Het LUMC streeft naar een zo eerlijk mogelijke selectie. Daarom wordt het onderwerp en de inhoud van de opdrachten van de selectiedagen strikt geheim gehouden. Omdat specifieke voorbereiding hierdoor niet mogelijk is heeft iedereen dezelfde kans, ongeacht de achtergrond van de kandidaat. Omdat er veel meer inschrijvingen zijn dan dat de selectiedagen aan capaciteit bieden, is er in februari een eerste selectieronde geweest waarin alle kandidaten een capaciteiten- en een persoonlijkheidstest hebben gedaan. Diegenen met de minste scores op elk van deze testen viel af.

Er is speciaal gekozen voor deze combinatie van een capaciteiten- en persoonlijkheidstest. De eerste toetst onder andere logisch redeneren, probleemoplossend vermogen en analytisch denken, de tweede karaktereigenschappen die passen bij het beroep van arts of onderzoeker. Beiden worden even belangrijk beschouwd, en gezamenlijk wegen ze het potentieel van de kandidaten om zowel de studie succesvol af te ronden als een maatschappelijke carrière te hebben. De testen zijn geschikt voor elke kandidaat en dragen daarmee bij aan diversiteit.

De tweede ronde is een studiedag waarbij de kandidaat studenten college, werkgroepen en practica meemaken zoals het er tijdens de studie zelf ook aan toegaat. De dag wordt afgesloten met een tentamen: de hoogst scorende kandidaten mogen hun studie in Leiden beginnen.