Nieuw Kinderspiercentrum in LUMC geopend

25 januari 2023
leestijd
Dinsdag 24 januari heeft Spieren voor Spieren-ambassadeur Iefke van Belkum, oud-olympisch waterpoloster, het nieuwe Kinderspiercentrum in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) feestelijk geopend. Samen met kindambassadeurs Bas en Kevin, het hoofd van het Kinderspiercentrum dr. Erik Niks en directeur Spieren voor Spieren Mariël de Jongh werd door middel van het poppen van confettislingers de openingsceremonie verricht.

Foto: dr. Erik Niks, kindambassadeur Bas en Iefke van Belkum

Na deze feestelijke gebeurtenis volgde nog een video met Mind Fuck illusionist Victor Mids waarin hij een aantal mind fucks liet zien.

Alles op één dag

Het Kinderspiercentrum is geïntegreerd in de polikliniek van het Willem-Alexander Kinderziekenhuis dat onderdeel van het LUMC is. In dit Spiercentrum is er een diagnostisch traject opgezet dat in één dag uitgevoerd kan worden. Daarnaast is het mogelijk om alle kinderen met een spierziekte een multidisciplinaire behandeling te bieden. Op deze dag zien de kinderen meerdere specialisten, waaronder de neuroloog, cardioloog, longarts, revalidatiearts, orthopeed, fysiotherapeut en een diëtist. En aan het einde van de dag volgt de uitslag van de onderzoeken. Door alles op één dag te plannen worden de kinderen meerdere ziekenhuisbezoeken bespaard en de families een beetje ontlast. “Deze opening laat heel goed zien hoe er wordt samengewerkt binnen en buiten het ziekenhuis. Als we onze krachten bundelen, zijn we tot hele mooie dingen in staat. Eigenlijk is verbinding hier het sleutelwoord”, aldus Erik Niks, hoofd van het Leidse Kinderspiercentrum.

Spieren voor Spieren

De kennis en ervaring van het multidisciplinaire team, dat al jaren topreferentiële zorg en onderzoek combineert voor kinderen met de ziekte van Duchenne of Becker spierdystrofie, komt in het nieuwe centrum ten goede aan alle kinderen met een spierziekte. Directeur Spieren voor Spieren, Mariël de Jongh: “Alleen samen met het Kinderspiercentrum Leiden en de Kinderspiercentra in Utrecht en Nijmegen kunnen wij als Stichting Spieren voor Spieren, onze belofte waarmaken: snellere diagnose en behandelingen beschikbaar krijgen voor alle kinderen met een spierziekte.”

Beste waterpolospeelster van Europa

Iefke van Belkum, ambassadeur van Spieren voor Spieren die mede de opening verrichtte, is olympisch kampioen waterpolo en uitgeroepen tot beste speelster van Europa. Momenteel is zij bondscoach van de Jong Oranje-meisjes. Iefke komt uit Leiden en heeft een groot deel van haar sportcarrière gespeeld bij waterpolovereniging ZVL Leiden. “Gelukkig heb ik een gezond lichaam. Daardoor kon ik topsporter worden en eigenlijk gun ik alle kinderen ook een gezond lichaam. Ik vind het heel mooi om te zien dat zoveel mensen bij dit Kinderspiercentrum betrokken zijn. Dat er zulk goed werk wordt verricht en dat het nu uitgebreid wordt naar het LUMC. En natuurlijk extra leuk dat dit in mijn eigen stadje Leiden is.” 

Foto: Kindambassadeur Bas, Iefke van Belkum, kindambassadeur Kevin en Franny Slingerland tijdens het poppen van de confetti

Opening kinderspiercentrum met confetti-lumc.JPG