LUMC: uitspraak kinderhartchirurgie onbevredigend, rechter drukt niet op pauzeknop

21 juli 2023
leestijd
Het LUMC vindt het onbevredigend dat de rechtbank heeft besloten om ‘de pauzeknop’ niet in te drukken voor het concentratiebesluit van demissionair minister Kuipers. Kuipers is voornemens om het aantal centra voor kinderhartchirurgie terug te brengen van vier naar twee. Over dat besluit dient in november dit jaar een bodemprocedure bij de rechtbank.

Nico Blom, kindercardioloog LUMC: "De rechter heeft voor de uitspraak van vandaag gekeken of de voorbereidingen on hold kunnen of niet. De rechter geeft in de onderbouwing aan het spoedeisende karakter en de onomkeerbaarheid niet te zien. Daar zijn we het niet mee eens.

Veel van onze patiënten voelen zich sterk verbonden met het LUMC. In een onzekere tijd, die ziekte met zich meebrengt, zijn wij vaak een vaste waarde voor hen. Het concentratiebesluit zorgt voor veel onrust. Bij patiënten, hun families en bij onze artsen, verpleegkundigen en medewerkers. Wij hoopten door het indrukken van ‘de pauzeknop’ deze onrust iets weg te nemen. En dat de rechter zou zien hoe belangrijk het is om in relatieve rust de rechtszaak van november af te wachten."

Voor wat betreft de uiteindelijke rechtszaak november aanstaande is ons standpunt onveranderd. Wij vinden het besluit van de minister onzorgvuldig, onrechtmatig en onhoudbaar. Het besluit heeft verstrekkende gevolgen voor het zorgaanbod aan patiënten en hun familie en voor onze medewerkers. De Intensive Care Kinderen en de gehele kindergeneeskunde binnen het LUMC worden hierdoor geraakt. Dat kan nooit de bedoeling zijn.

Onze zorg gaat onverminderd door

We kunnen ons goed voorstellen dat alle berichtgeving over de concentratie van kinderhartchirurgie vragen en onzekerheden geeft. Onze zorg voor onze patiënten en hun naasten binnen CAHAL blijft hetzelfde. Alle afspraken, operaties en ingrepen voor onze patiënten gaan onveranderd door. Heeft u vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met uw zorgverlener.

Lees hier meer over het dossier CAHAL.