Uitzending Dokters van Morgen over vasten

8 oktober 2019
leestijd
In de uitzending ‘Vasten’ van Dokters van morgen op 8 oktober 2019 waren internist-endocrinoloog Hanno Pijl en internist-oncoloog Judith Kroep van het LUMC te zien. Zij doen onderzoek naar vasten rondom de chemokuur bij de behandeling van borstkanker. Het kan zijn dat u na deze uitzending nog vragen heeft.

Kan ik meedoen aan het onderzoek? 

Vasten rondom de chemokuur heeft mogelijk een positief effect op hoe goed de behandeling aanslaat. Het eerste onderzoek is inmiddels afgerond, maar betrof een relatief klein aantal patiënten. Er zal daarom een vervolgonderzoek nodig zijn. Aanmelden voor dit vervolgonderzoek is nog niet mogelijk.  

Kan ik op dit moment bij het LUMC terecht voor deze specifieke behandeling? 

Op dit moment is vasten voor en na een chemokeur nog in de onderzoeksfase. We bieden het nog niet aan als standaard onderdeel van de behandeling van borstkankerpatiënten. Hiervoor is meer onderzoek nodig. 

Kan ik zelf, zonder begeleiding, gaan vasten rondom mijn chemokuur? 

We raden zeer af om op eigen houtje te gaan vasten. Overleg altijd met uw behandelend arts als u iets in uw voedingspatroon wilt veranderen voor of tijdens een chemokuur.

Wat kan ik zelf doen?

Ondanks dat we afraden om op eigen gelegenheid te gaan vasten, kunt u wel rekening houden met uw dieet. Zo kunt u ervoor kiezen de dagen rond de kuur met mate suiker en eiwit te gebruiken. Doe dit in overleg met uw behandeld arts. 

Neem voor meer informatie contact op met internist-oncoloog Judith Kroep (j.r.kroep@lumc.nl).