CT-scan

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Radiologie

U hebt een afspraak om een CT-scan te laten maken op de afdeling Radiologie. Uw behandelend arts heeft u hier al iets over verteld. In deze folder krijgt u meer informatie over wat een CT-scan inhoudt. Het kan zijn dat de ingreep bij u hier iets van afwijkt.

Wat is een CT-scan?

Een CT-scanner is een röntgenapparaat dat heel snel rondom het lichaam draait. Het fotografeert dwarsdoorsnedes, ofwel ‘plakjes’ van het lichaamsdeel dat gescand wordt. Daarna maakt de computer van al die plakjes een driedimensionaal beeld, een CT-scan. Daarop zijn botten te zien, maar ook bloedvaten en organen.

Hoe bereidt u zich voor op het onderzoek

Kleding

Het is voor u en voor onze medewerkers prettig wanneer u kleding aan hebt waarin u zich makkelijk kunt bewegen en die u makkelijk aan en uit kunt trekken. Over het algemeen hoeft u zich niet uit of om te kleden voor het onderzoek. Alleen sieraden, piercings, bh-beugels, ritsen of knopen moeten soms uit of af. Metaal verstoort namelijk het beeld van de scanner. Krijgt u een CT-scan van de buik? Houd er dan rekening mee dat we u vragen om de broek iets te laten zakken om zo de knoop en rits buiten de scan te houden.     

Medicijnen

Over het algemeen kunt u uw medicijnen op de gebruikelijke manier en tijd innemen. Kan dat niet, dan hoort u dit van tevoren van uw behandelend arts. Neem in ieder geval een recente lijst (maximaal 14 dagen oud) mee met de medicijnen die u slikt. Weet u niet precies wat u gebruikt? Dan kunt u een medicijnenlijst bij uw apotheek ophalen.

Eten en drinken

Omdat we bij dit onderzoek contrastmiddel gebruiken, mag u 3 uur voor de scan niet eten. Wel mag u heldere vloeistoffen zoals water drinken. U kunt medicijnen gewoon innemen, als dat nodig is. Soms is het gebruik van contrastmiddel niet nodig. Dat kunnen we helaas pas op de dag zelf bepalen.

Wat moet u meenemen?

Neem een geldig paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee. En denk ook aan het pasje van uw ziektekostenverzekering.

Meld bijzonderheden vooraf

Laat het ons weten wanneer u een lichamelijke beperking of handicap hebt. Zo kunnen we als het nodig is extra tijd inplannen voor uw onderzoek.

Bent u verhinderd?

Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen.

Contrastmiddel

Voor de meeste CT-onderzoeken is het gebruik van contrastvloeistof nodig. Deze vloeistof maakt organen beter zichtbaar op de scan. Voor de meeste CT-onderzoeken is het gebruik van contrastvloeistof nodig. Deze vloeistof maakt organen beter zichtbaar op de scan. De meeste mensen krijgen het warm of worden een beetje misselijk. Binnen een paar uur plast u de vloeistof weer uit.

Tijdens het onderzoek krijgt u de vloeistof via een infuus in de ader in de arm toegediend. Hierbij is het belangrijk om de dag voor en na het onderzoek voldoende te drinken (1,5 liter). Het kan ook zijn dat u de contrastvloeistof te drinken krijgt, bijvoorbeeld bij een CT-scan van de buik. Deze vloeistof kan laxerend werken. U kunt om deze reden overwegen een extra set kleding mee te nemen naar het onderzoek.

Als u een stoma hebt, is het aan te raden om stomamateriaal te gebruiken dat u zelf kunt legen. Bent u niet in het bezit van leegbaar stomamateriaal, dan is het een goed idee om voor het onderzoek contact op te nemen met uw stomaconsulente.

Overgevoelig voor contrastmiddel

Bij een klein aantal patiënten treedt een allergische reactie op, waar in de meeste gevallen geen behandeling voor nodig is. Hebt u ooit zo’n reactie gehad? Meld dit dan van tevoren bij uw behandelend arts en bij de radiodiagnostisch laborant.

Contrastmiddel en de nieren

Bij een CT-onderzoek met contrastmiddel kijken we voor het onderzoek altijd hoe uw nieren werken. Dat zien we aan uw bloed. Wanneer uw nierfunctie verminderd is, dienen we vooraf via een infuus extra vocht toe ter bescherming van de nieren.

Bent u zwanger?

Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn? Neem dan contact op met uw behandelend arts en meld het voorafgaand aan het onderzoek bij de afdeling Radiologie. 

De dag van het onderzoek

Waar moet u zich melden? 

Voordat u naar uw afspraak gaat, meldt u zich eenvoudig aan via de aanmeldzuilen in de centrale hal. Bij aankomst op de afdeling Radiologie B (route 797) dient u zich nogmaals te melden bij de aanmeldzuil. Op het scherm van de aanmeldzuil wordt getoond in welke wachtruimte u mag plaatsnemen.

Het onderzoek

Vanuit de wachtkamer komt een radiodiagnostisch laborant u halen en neemt een paar korte vragen met u door. In de onderzoekskamer komt u op een smalle tafel te liggen, meestal op de rug. Tijdens het onderzoek schuift de tafel langzaam door de opening van de CT-scanner. Een gedeelte van uw lichaam ligt dus korte tijd in de opening van de scanner. In deze buis bevindt zich de röntgenbuis die om u heen draait. Dit maakt geluid. 

De laborant bedient de scanner vanuit de aangrenzende ruimte en spreekt met u via een intercom. De laborant maakt enkele opnames die steeds 5 tot 25 seconden duren en kan u daarbij ook vragen om even de adem in te houden. 

Duur van het onderzoek

Het maken van een CT-scan duurt ongeveer 15 minuten.

Na het onderzoek

Uitslag

U krijgt de uitslag niet meteen te horen. De uitslag komt terecht bij uw behandelend arts. Die neemt vervolgens contact op en bespreekt de uitslag met u. In sommige gevallen wordt u gevraagd zelf contact op te nemen met de polikliniek. 

Hebt u nog vragen?

Als u vragen hebt, kunt u contact opnemen met de afdeling Radiologie. Dat kan op werkdagen tussen tussen 8.00-10.00 uur, 10.30-12.30 uur en 13.30-16.30 uur op telefoonnummer 071-526 18 40 of per e-mail: RadiologieafsprakenCT-MRI@lumc.nl

Meer informatie

Bekijk ook de beeldreportage over de CT-scanner in het LUMC Magazine

Augustus 2018