PhD-kandidaat Psychiatrie

Onderzoek & onderwijs

Je functie

Ben je op zoek naar een interessante onderzoeksplek? De afdeling Psychiatrie is op zoek naar een onderzoeker in opleiding die zich gaat richten op wetenschappelijk onderzoek naar de werkzaamheid en de kosteneffectiviteit van 3MDR bij geüniformeerden met PTSS. Ben jij de nieuwe collega die we zoeken?

In het kort

• Het betreft een promotieplek in samenwerking met het ARQ Centrum
• Je doet wetenschappelijk onderzoek naar de werkzaamheden en de kosteneffectiviteit van 3MDR bij geüniformeerde met PTSS
• Naast dat je regelmatig werkt op locatie in het LUMC en ARQ Centrum ’45, reis je ook regelmatig af naar GGZ Drenthe en de Militaire GGZ
• Je ontwikkelt 3MDR interventie en onderhoudt netwerkrelaties met 3MDR-partners
• Je analyseert, publiceert en presenteert de onderzoeksresultaten

Wat ga je doen?

Er zijn vele effectieve vormen van psychotherapie voor PTSS  ontwikkeld, maar een deel van de patiënten reageert hier onvoldoende op. In een samenwerking tussen LUMC en ARQ Centrum ’45 lopen op dit moment daarom meerdere projecten waarin naar een zeer innovatieve behandeling wordt onderzocht die intensiever en persoonlijker is, genaamd 3MDR. De behandeling is traumagericht en wordt aangeboden terwijl de patiënten bewegen. Met foto’s en muziek als persoonlijke elementen wordt op een interactieve manier via het lopen de intensiteit van de behandeling vergroot. Uit de resultaten van het onderzoek in Nederland en in de UK is tot nu toe naar voren gekomen dat de inzet van 3MDR behandeling een erg gunstige ontwikkeling opleverde in de beleving van de betrokken veteranen, met name op stressreactiviteit en betekenisverlening. Op dit moment loopt er een multicenter gerandomiseerde studie naar de werkzaamheid en doelmatigheid van 3MDR bij geüniformeerden met PTSS. Voor deze studie worden patiënten geworven bij Stichting Centrum ’45, GGZ Drenthe en de Militaire GGZ (MGGZ). Aangezien de dataverzameling voor het onderzoek reeds in een gevorderd stadium is, is er binnen dit project een verkort promotietraject van drie jaar vormgegeven. In dit promotieproject ga jij, als onderzoeker in opleiding, onderzoek doen naar 3MDR en de (kosten)effectiviteit van deze behandeling in vergelijking met reguliere traumabehandelingen. Hypothese is dat minder sessies nodig zijn en meer patiënten kunnen profiteren. Dit levert effectievere zorg en ook kostenbesparing op. De doelgroep van het onderzoek is patiënten met PTSS door trauma in de werksituatie. Als onderzoeker in opleiding analyseer, publiceer en presenteer je de onderzoeksresultaten.

Wat vragen wij?

Je hebt een afgeronde masteropleiding in de richting van klinische (neuro)psychologie of cognitieve neurowetenschappen. Je hebt werkervaring binnen de (militaire) GGZ of aantoonbaar affiniteit met geüniformeerden, denk hierbij aan militairen, veteranen of politie. Het doen van wetenschappelijk onderzoek en het uitbouwen van innovatieve behandeltechnieken is voor jou bekend terrein. Je analytische vaardigheden en oplossingsgericht en methodisch werken komen uitstekend van pas bij het verrichten van onderzoek en het analyseren en vertalen van de resultaten. Voor het leiden van het onderzoeksproject is het belangrijk dat je een uitstekend plan- en organisatievermogen hebt. Je hebt goede sociale vaardigheden en kan op verschillende niveaus communiceren met je in-en externe contacten. En tijdens het schrijven van rapportages, het publiceren van resultaten en het overbrengen van informatie komen jouw mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden goed naar voren. Hierbij is het beheersen van de Engelse taal ook van belang. En aangezien je je onderzoek uitvoert op verschillende locaties (Leiden, Oegstgeest, Beilen, Diemen, Utrecht) is het een pre als je in het bezit bent van een rijbewijs en auto.

Meer informatie

Je werkt in een dienstverband van 32 uur per week. Als PhD-kandidaat krijg je een dienstverband ter vervaardiging van een proefschrift voor de duur van de arbeidsovereenkomst, met een maximum van vier jaar. Het salaris bedraagt € 2.422,- bruto per maand in het eerste jaar, oplopend tot € 3.103,- in het laatste jaar (schaal Pro, cao UMC). 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Lennard van Venrooij

Lennard van Venrooij

“Denk en doe wat voor jouw gevoel gedaan moet worden.”

Je werkplek

Het LUMC biedt in samenwerking met ARQ Centrum ’45 ingaande per 15 september 2020, een bijzondere promotieplaats aan. Het promotietraject zal worden uitgevoerd onder de verantwoordelijkheid van prof. dr. Eric Vermetten, bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Leiden en enerzijds verbonden aan het Ministerie van Defensie en anderzijds aan ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, en dr. Mirjam Mink-Nijdam, GZ-psycholoog en coördinator research track ‘Evidence-Based Behandeling’ bij ARQ Centrum ’45. ARQ Centrum '45 is hèt landelijk centrum voor specialistische diagnostiek en behandeling van mensen met complexe psychotraumaklachten. Kennis en expertise rond psychotraumatologie wordt ontwikkeld door het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek en verspreid via onderwijs. Naast dat je regelmatig werkt op locatie in het LUMC en ARQ Centrum ‘45 zal je ook regelmatig aanwezig zijn bij GGZ Drenthe en de Militaire GGZ.

Carrière in het LUMC

Het LUMC faciliteert jou bij het onderhouden en ontwikkelen van je kennis en vaardigheden. Hiervoor bieden wij onder andere interne opleidingen en bijscholing aan. Maar ook persoonlijke ontwikkeling, mobiliteit en loopbaanadvies maken deel uit van deze afspraken.  

Contact: prof. dr. Eric Vermetten, hoogleraar Psychiatrie
071 526 4827

Solliciteren