Arts-onderzoeker Obstetrie en Gynaecologie

Onderzoek & onderwijs

Je functie

Wegen de voordelen van een extra echo rondom de dertiende week van de zwangerschap op tegen de nadelen? Deze vraag staat de komende vier jaar centraal in de IMITAS-studie (IMplementation of the fIrst Trimester Anomaly Scan). Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar twee arts-onderzoekers, waarvan een gevestigd zit in het LUMC en de ander het UMCU als standplaats heeft.

In het kort

• De resultaten uit deze studie vormen de basis voor het besluit tot het opnemen van de dertienwekenecho in het programma ‘Prenatale Screening’
• Binnen dit onderzoek maak je gebruik van zowel kwalitatieve als kwantitatieve onderzoekmethoden
• Je verzamelt onder meer casussen bij alle centra voor prenatale diagnostiek en neemt vragenlijsten en interviews af bij zwangeren en experts
• Het onderzoek rond je af met een proefschrift 

Wat ga je doen?

Tijdens de dertienwekenecho bij zwangere vrouwen kunnen sommige ernstige aangeboren afwijkingen in een vroeg stadium gediagnostiseerd worden. Toch kleven er ook nadelen aan deze vroege diagnose; zo kan het angst en onrust teweegbrengen door bijvoorbeeld bevindingen met een onduidelijke betekenis. Ook is het nog niet bekend of aangeboren afwijkingen, waarvan de eerste tekenen al zichtbaar zijn rond dertien weken, al zo duidelijk zijn dat de prognose met zekerheid vastgesteld kan worden. Het doel van de IMITAS-studie is om vast te stellen of de voordelen van de dertienwekenecho opwegen tegen de nadelen. Deze bevindingen vormen de basis van het besluit om deze echo op te nemen in het programma ‘Prenatale Screening’. Het onderzoek zal worden uitgevoerd met zowel kwalitatieve als kwantitatieve onderzoekmethoden. Je belangrijkste taken zijn: onder begeleiding het opzetten en uitvoeren van het onderzoek, het verzamelen van casussen bij alle centra voor prenatale diagnostiek, het werven van respondenten, het opstellen en afnemen van vragenlijsten bij zwangeren en het afnemen van (focusgroep)interviews bij zwangeren en experts. Je rapporteert namens het team over de resultaten van het project, zowel voor de opdrachtgever als in nationale en internationale publicaties. De resultaten van de wetenschappelijke werkzaamheden zullen de basis vormen voor een academisch proefschrift.

Wat vragen wij?

We zoeken twee enthousiaste basisartsen of gezondheidswetenschappers met aantoonbare interesse in wetenschappelijk onderzoek. Je bent analytisch ingesteld en hebt goede communicatieve vaardigheden. Je bent goed in staat te werken met verschillende personen op verschillende niveaus. Het is belangrijk dat je prioriteiten weet te stellen, dat je je werk efficiënt in kunt richten en dat je interesse in methodologie hebt. Je gaat nauwkeurig te werk en bent gedreven om onderste steen boven te krijgen. Je beschikt over goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden in zowel Nederlands als Engels. Tenslotte is het een pre als je ervaring hebt in het werken met verloskundige zorg

Meer informatie

Voor deze functie vragen wij referenties op.

We zijn voor dit project op zoek naar twee arts-onderzoekers. In je motivatiebrief lezen we graag naar welke locatie je voorkeur uitgaat.

Meer informatie over de IMITAS-studie vind jehier .

De sollicitatiegesprekken vinden plaats op 25 augustus in de middag/avond.

Je kunt ook contact opnemen met dr. Mireille Bekker, gynaecoloog-perinatoloog, afdeling Obstetrie & Gynaecologie, UMCU, telefoon: 06 25 71 01 16.

Franca Witjas, PhD-kandidaat

Collega's aan het woord

Wil je weten hoe het is om in het LUMC te werken? Lees dan hier de verhalen van onze LUMC-collega's

Je werkplek

Als arts-onderzoeker binnen deze studie werk je of vanuit de afdeling Verloskunde van het LUMC of vanuit het UMCU. Op deze afdelingen staan de zwangere vrouw en haar ongeboren kind centraal. Het aandachtsgebied is de begeleiding van risicovolle zwangerschappen en bevallingen en het wetenschappelijk onderzoek op deze afdelingen richt zich voornamelijk op nieuwe ontwikkelingen binnen de verloskunde en foetale geneeskunde. De IMITAS-studie is een groot nationaal onderzoek binnen een consortium waarin gynaecologen, echoscopisten, ethici, methodologen en gezondheidswetenschappers samenwerken. Hierbij wordt nauw samengewerkt met het RIVM, dat uiteindelijk verantwoordelijk zal zijn voor de implementatie van de dertienwekenecho.

Carrière in het LUMC

Het LUMC faciliteert bij het onderhouden en ontwikkelen van je kennis en vaardigheden en op deze nieuwe en moderne afdelingen is er veel ruimte voor inbreng, inventiviteit en ontwikkeling. Wij bieden onder andere interne opleidingen en bijscholing aan en er is genoeg ruimte voor het volgen van symposia en congressen. De komende vier jaar werk je mee aan de IMITAS-studie en zul je deze periode afsluiten met een proefschrift.

Contact: dr. Monique Haak, gynaecoloog-perinatoloog, afdeling Obstetrie & Gynaecologie, LUMC
071 526 28 96

Solliciteren