Postdoc “biologie van de hersenen Duchenne- en Becker-spierdystrofie”

Onderzoek & onderwijs

Je functie

Wil jij als postdoc bijdragen aan onderzoek naar de hersenen bij patiënten met Duchenne- en Becker-spierdystrofie? Patiënten met deze aandoeningen hebben respectievelijk geen of een veranderd dystrofine-eiwit in onder andere spieren en de hersenen. Met behulp van geavanceerde MRI-technieken en neuropsychologische testen ga jij onderzoeken wat de gevolgen zijn van aantasting van deze eiwitten in het brein.

In het kort

• Je bent gepromoveerd in de neurowetenschappen of een aanverwant vakgebied en hebt ervaring met MRI
• Je gaat bijdragen aan onderzoek op het gebied van Duchenne- en Becker-spierdystrofie
• Je gaat samenwerken met meerdere afdelingen in het LUMC en met andere Europese ziekenhuizen
• Je zal zelfstandig MRI-scans uitvoeren in het LUMC en verzorgt de beeldanalysen van zowel het LUMC als de andere Europese ziekenhuizen
• Je bent bereid om naar de Europese ziekenhuizen te reizen voor het uitwisselen van kennis en vaardigheden

Wat ga je doen?

Bij dit observationele klinische onderzoek worden patiënten met Duchenne- en Becker-spierdystrofie vergeleken met controle deelnemers. Als postdoc ben je betrokken bij het hele traject van het optimaliseren tot implementeren van MRI-scans binnen meerdere centra in een multicenter Europese samenwerking. Je rekruteert de jongens en mannen met en zonder spierziekte die deelnemen aan het onderzoek, acquireert de MRI-beelden in het LUMC en verwerkt deze beelden samen met die verkregen in meerdere Europese ziekenhuizen met hiertoe speciaal ontwikkelde software. Er wordt gekeken naar anatomische kenmerken, functionele netwerken, structurele netwerken, metabolisme en perfusie. Daarnaast worden ook neuropsychologische testen afgenomen. In samenwerking met de afdeling Humane Genetica wordt een vergelijkbaar MRI-protocol uitgevoerd in preklinische modellen voor deze ziekten. Met meerdere afdelingen binnen het LUMC en de andere Europese ziekenhuizen interpreteer je de data en bespreek je de translationele consequenties van de bevindingen. Hier schrijf je wetenschappelijke artikelen over. Tenslotte neem je deel aan nationale en internationale congressen en patiënten dagen door disseminatie van de data aan de hand van posters en mondelinge presentaties.

Wat vragen wij?

Wij zoeken iemand die gepromoveerd is in de neurowetenschappen, technische geneeskunde, medische wetenschappen of een aanverwant vakgebied en ervaring heeft met MRI. Je wilt jezelf verder ontwikkelen in de optimalisatie, acquisitie en analyse van verschillende soorten geavanceerde MRI-scans bij volwassenen en kinderen met een spierziekte in nauwe samenwerking met verschillende ziekenhuizen in Europa. Je bent sociaal, communicatief en flexibel. Ervaring met het FSL-software package, MR-spectroscopie, arterial spin labeling (ASL) en programmeren zijn een pre, maar niet noodzakelijk. Het onderzoeksteam is internationaal en een goede beheersing van het Engels, zowel in schrift als mondeling, is belangrijk. Omdat er direct met patiënten gecommuniceerd wordt is goede beheersing van de Nederlandse taal, zowel in schrift als mondeling vereist.

Meer informatie

Je krijgt een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor 30 maanden.

Voor deze vacature kunnen referenties worden opgevraagd. Het geven van een presentatie behoort tot de procedure.

Voor meer informatie kun je ook contact opnemen met Erik Niks, (kinder)neuroloog, afdeling Neurologie, telefoon 071-5262197, e-mail: e.h.niks@lumc.nl.

Lisanne Blauw, postdoc

Collega's aan het woord

Wil je weten hoe het is om in het LUMC te werken? Lees dan de verhalen van onze LUMC-collega's.

Je werkplek

Het project is een samenwerking tussen de afdelingen Radiologie, Neurologie en Humane Genetica van het LUMC. De afdelingen werken nauw samen in het onderzoek naar Duchenne- en Becker-spierdystrofie en ook naar andere neuromusculaire aandoeningen. In de MR-onderzoeksgroep van het C.J. Gorter Center in Leiden, waar je deel van uitmaakt, werken op dit moment acht MR-fysici en een groot aantal postdocs en promovendi met een medische, psychologische en/of technische achtergrond. Het C.J. Gorter Center is multidisciplinair en combineert een actieve en sociale werkomgeving met een uitstekend onderzoeksklimaat.

Carrière in het LUMC

Het LUMC faciliteert bij het onderhouden en ontwikkelen van je kennis en vaardigheden. Hiervoor bieden wij onder andere interne opleidingen en bijscholing aan. Ook persoonlijke ontwikkeling, mobiliteit en loopbaanadvies maken deel uit van deze afspraken.  

Hermien Kan Radiologie

Contact: Hermien Kan, associate-professor, afdeling Radiologie
071 526 60 97
h.e.kan@lumc.nl

Solliciteren