Post-doc: voorschrijfgedrag van gezondheidsapps door professionals

Onderzoek & onderwijs

Je functie

De LUMC-Campus Den Haag is op zoek naar een post-doc voor het EU gesubsidieerde Horizon Europe implementatieproject ‘Label2Enable’. Ben je geïnteresseerd in onderzoek naar gezondheidsapps en wil je onderzoeken hoe je effectief en aan de hand van een Europees label aanraad- of voorschrijfgedrag van gezondheidsapps door gezondheidsprofessionals kunt bevorderen? Solliciteer dan direct!

In het kort

• Je werkt mee aan internationaal onderzoek naar het CEN-ISO/TS 82304-2 toetsingskader en label voor gezondheidsapps in Europa. Binnen dit project richt jij je op de gezondheidsprofessionals en onderzoek je bereidheid om apps voor te schrijven.
• Je voert verschillende vormen van onderzoek uit (literatuuronderzoek, vragenlijsten, experimentele vignette studies) en publiceert je bevindingen in wetenschappelijke artikelen.
• Je participeert actief binnen het internationaal consortium.
• Je ben gepromoveerd in de sociale wetenschappen, bij voorkeur in de sociale- of gezondheidspsychologie of gezondheidswetenschappen.  

Wat ga je doen?

Vergrijzing en chronische ziekten drukken steeds zwaarder op zorgbudgetten in Europa. De kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg is ongelijk en er is een toenemend tekort aan zorgprofessionals. Het besef groeit dat gezondheidsapps de zorg, zelfzorg en preventie kunnen versterken. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat apps als onderdeel van de zorg kunnen leiden tot een gezonde leefstijl, minder symptoomlast, minder ziekenhuisopnames en zelfs langer leven. Maar het ontbreekt verwijzers en gebruikers aan informatie om de kwaliteit en betrouwbaarheid van gezondheidsapps te kunnen beoordelen. Dit belemmert het gebruik van apps. Ook maken de per land verschillende toetsingskaders en bijbehorende variatie in gevraagde bewijsvoering het erg lastig voor makers van gezondheidsapps. In 2021 werd ‘CEN-ISO/TS 82304-2 - health and wellness apps - quality and reliability’ gepubliceerd. Het Label2Enable project gebruikt CEN-ISO/TS 82304-2 en bijbehorend kwaliteitslabel om de impasse te doorbreken en breed gebruik en aanbod van kwalitatieve gezondheidsapps te stimuleren. Het doel van Label2Enable is drieledig: het realiseren van vertrouwen, gebruik en adoptie. En hier hebben we jou bij nodig! Jij richt je met jouw onderzoek op de gezondheidsprofessionals. Je probeert er door middel van vragenlijst onderzoek achter te komen wat zorgprofessionals nodig hebben om gezondheidsapps aan te raden. Je voert onderzoek uit hoe het CEN-ISO/TS 82304-2 kwaliteitslabel voor gezondheidsapps (geïnspireerd door onder meer het zeer effectieve EU Energielabel) effectief in app stores, app libraries en vertrouwde bronnen als Thuisarts.nl kan worden weergegeven om gebruik te bevorderen. Je maakt in je onderzoek gebruik van wetenschappelijke literatuur en modellen uit de gezondheidspsychologie en andere gedragswetenschappelijke disciplines. Jouw taken zijn het opzetten, uitvoeren en analyseren van het onderzoek in nauwe samenwerking met de andere consortiumpartners Dit onderzoek en de resultaten beschrijf je vervolgens in wetenschappelijke artikelen en in andere vormen van communicatie gericht op de relevante eindgebruikers.

Wat vragen wij?

Je bent gepromoveerd in de sociale wetenschappen, bij voorkeur in de sociale- of gezondheidspsychologie of gezondheidswetenschappen. Je hebt affiniteit met interdisciplinair onderzoek. Je hebt bij voorkeur expertise op het gebied van onderzoek naar gedragsverandering in relatie tot gezondheid en ervaring met vragenlijst en experimenteel onderzoek. Je bent ervaren met kwantitatief onderzoek en heb je sterke analytische, methodologische en statistische vaardigheden. Je bent communicatief vaardig, mondeling en schriftelijk in zowel het Nederlands en Engels. Je kunt zowel zelfstandig als in (interdisciplinair en internationaal) teamverband werken. Tenslotte werk je volgens Open Science principes, heb je goede organisatorische vaardigheden en werk je nauwkeurig, ben je enthousiast, creatief en leergierig.

Meer informatie

Je krijgt een arbeidsovereenkomst voor 28 uur per week voor de periode 1 september 2022 t/m 31 mei 2024. Je wordt ingeschaald in schaal 10 en je verdient maximaal  € 4707,- (schaal 10, CAO UMC). Deze bedragen zijn op basis van een fulltime dienstverband.

LET OP:
1E RONDE GESPREKKEN STAAN GEPLAND VOOR MAANDAG 11 JULI 9-12 UUR OP DE CAMPUS DEN HAAG.
EVENTUELE 2E RONDE GESPREKKEN STAAN GEPLAND OP DONDERDAG 14 JULI 9-11 UUR VIA TEAMS.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.  

Baoxu Pang

Collega's aan het woord

Wil je weten hoe het is om in het LUMC te werken? Lees dan de verhalen van onze LUMC-collega's.

Je werkplek

Je komt te werken op de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde (PHEG) van het LUMC en zal met name werkzaam zijn op de LUMC- Campus Den Haag. Je werkt nauw samen met het National eHealth Living Lab (NeLL).

Carrière in het LUMC

Grensverleggend beter worden; dat is onze missie. Dit geldt niet alleen voor de zorg, maar ook voor onze medewerkers. Om te kunnen blijven leren en ontwikkelen bieden wij interne opleidingen en bijscholing aan. Daarnaast heb je recht op een eindejaarsuitkering (8,3%), vakantiegeld, fietsregeling en sportbudget. Ook kun je gebruikmaken van onze pensioenregeling bij het ABP, waarbij het LUMC maar liefst 70% van je pensioenpremie betaalt en je netto meer salaris over houdt.

Contact: prof. dr. Marieke Adriaanse, hoogleraar, afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde

m.a.adriaanse@lumc.nl

Solliciteren