PhD-kandidaat ‘Passend maken van Diabetes Zorg voor Jongvolwassenen’

Onderzoek & onderwijs

Je functie

Heb jij een (sociaal) wetenschappelijke opleiding succesvol afgerond en ben je op zoek naar een uitdagende onderzoekspositie binnen een toonaangevend academisch medisch centrum? Het LUMC zoekt voor een samenwerkingsproject van de sectie Medische Besliskunde en het Diabetescentrum een PhD-kandidaat over communicatie en besluitvorming tussen jongvolwassenen met type 1 diabetes en hun zorgverlener om zorgplannen passend te maken.

In het kort

• Je werkt nauw samen met ervaringsdeskundigen, zorgverleners, onderzoekers en zorgdesigners om door middel van verschillende kwantitatieve en kwalitatieve methoden in kaart te brengen wat jongvolwassenen doen om diabeteszorg in hun leven te passen.
• Je zet een studie op met jongvolwassenen met type 1 diabetes, zorgverleners en andere experts op het gebied van het passend maken van zorg.
• Je gebruikt co-creatie om een gesprekshulp te ontwikkelen en je verzamelt ‘best practices’ van samenwerkingen tussen jongvolwassenen en zorgverleners die eenvoudig te implementeren zijn in de dagelijkse zorg.
• Je analyseert de verkregen data en publiceert deze in wetenschappelijke publicaties, en presenteert je bevindingen op (internationale) congressen.

Wat ga je doen?

Mensen met type 1 diabetes moeten hun hele leven hun aandoening managen, wat veel educatie, vaardigheden, en afstemming vergt. Derhalve heeft de aandoening een enorme impact op het dagelijkse leven van deze mensen. Jongvolwassenen met type 1 diabetes hebben een slechtere glucoseregulatie dan oudere mensen met type 1 diabetes en deze regulatie is in de afgelopen 10 jaar slechter geworden. Tegelijkertijd geven jongvolwassenen met type 1 diabetes aan dat hun investeringen in hun zorg in tijd, moeite en energie, niet op te brengen zijn op lange termijn. Dit suggereert dat hun diabeteszorg niet voldoende past in het leven dat zij leiden. Het is belangrijk om tijdig een brug te slaan tussen hoe het persoonlijke leven van deze jongvolwassenen eruit ziet, en hoe het zorgplan eruit ziet, omdat zij nog een leven lang met diabetes moeten leven. In dit project brengen wij in kaart wat jongvolwassenen doen om hun diabeteszorg in hun leven te passen, zowel in en met hun persoonlijke omgeving, als samen met hun zorgverlener. Samen met ervaringsdeskundigen ontwikkelen we een catalogus met voorbeeldgedrag en een gesprekshulp om de samenwerking tussen jongvolwassenen en zorgverleners te verbeteren en ‘passende zorg’ te realiseren. Zo helpen we jongvolwassenen om hun leven te leiden met zo min mogelijk hinder van hun diabetes of behandeling. Dit project bestaat uit vier onderdelen: een landelijke vragenlijst, een ‘photovoice’ studie waarbij we foto’s uit het leven van jongvolwassenen met ze bespreken en analyseren, video-observatie van consulten en video-reflectie, en een expert bijeenkomst. Word jij enthousiast van bovenstaand en wil je werken in een interdisciplinair team van klinische en niet-klinische onderzoekers en lijkt het je leuk onderzoek te doen in nauw contact met ervaringsdeskundigen en zorgverleners? Solliciteer dan naar deze PhD plek.

Wat vragen wij?

Je hebt een afgeronde universitaire opleiding Gezondheidswetenschappen, Gezondheidspsychologie, of een soortgelijke sociaal wetenschappelijke opleiding. Je hebt gevoel voor het geneeskundig proces en voor de dynamiek van de dagelijkse werkvloer in de zorg. Je bent accuraat, initiatiefrijk, organisatorisch sterk en kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken. Je beschikt over zeer goede contactuele vaardigheden, je kunt mensen enthousiasmeren en hebt uitstekende mondelinge en schriftelijke communicatievaardigheden, zowel in het Nederlands als in het Engels. Je hebt hart voor verbeteren van de kwaliteit van zorg door het verbeteren van menselijk gedrag. Ervaring met de uitvoering of ondersteuning van medisch wetenschappelijk onderzoek, kwantitatief en kwalitatief, en ervaring met het schrijven van wetenschappelijke publicaties is een pre.

Meer informatie

Je krijgt een arbeidsovereenkomst ter vervaardiging van een proefschrift voor de duur van de opleiding met een maximum van vier jaar. Het salaris bedraagt € 2.631 ,- bruto per maand in het eerste jaar, oplopend tot € 3.336 ,-in het laatste jaar bij een fulltime dienstverband (schaal Pro, CAO UMC).

Deze vacature is mogelijk gemaakt dankzij financiering van het Diabetes Fonds. De sollicitatieprocedure bestaat naar verwachting uit twee gesprekken. Wanneer je bent uitgenodigd voor een tweede gesprek kunnen we referenties opvragen.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Leoni Abendstein

Collega's aan het woord

Wil je weten hoe het is om in het LUMC te werken? Lees dan de verhalen van onze LUMC-collega's.

Je werkplek

Je werkplek bevindt zich bij de sectie Medische Besliskunde van de afdeling Biomedical Data Sciences van het LUMC. Dit is een interdisciplinaire onderzoeksafdeling. Gezondheidswetenschappers, psychologen, economen en artsen houden zich hier bezig met de analyse en ondersteuning van medische besluitvorming. Ook sta je in nauw contact met het Diabetescentrum. In dit centrum werken artsen, diabetesverpleegkundigen, diëtisten en medisch psychologen samen om kwalitatief hoogwaardige, persoon-gerichte zorg te verlenen. Je werkt nauw samen met ervaringsdeskundigen (via Stichting ééndiabetes), zorgverleners, en collega’s in binnen- en buitenland.

Carrière in het LUMC

Grensverleggend beter worden; dat is onze missie. Dit geldt niet alleen voor de zorg, maar ook voor onze medewerkers. Om te kunnen blijven leren en ontwikkelen bieden wij interne opleidingen en bijscholing aan. Daarnaast heb je recht op een eindejaarsuitkering (8,3%), vakantiegeld, fietsregeling en sportbudget. Ook kun je gebruikmaken van onze pensioenregeling bij het ABP, waarbij het LUMC maar liefst 70% van je pensioenpremie betaalt en je netto meer salaris over houdt.

Contact: dr. Marleen Kunneman, assistant professor Medische Besliskunde, afdeling Biomedical Data Sciences

E-mail: kunneman@lumc.nl

Solliciteren