Datasteward klinisch onderzoek/ Research datamanagementspecialist

Onderzoek & onderwijs

Je functie

Weet jij als geen ander hoe belangrijk een goed opgebouwde database, FAIR-data en Open Science zijn voor klinisch wetenschappelijk onderzoek? Ga je graag de uitdaging aan om onderzoekers van het LUMC te begeleiden bij alle facetten van datastewardship en datamanagement, zoals het opstellen van een datamanagementplan? Dan maken we graag kennis met jou!

In het kort

• Je gaat mee in de ontwikkelingen in het dynamische veld van datastewardship en vertaalt die naar de praktijk
• Je adviseert onderzoekers en/of artsen over en ondersteunt bij de implementatie van research datastewardship door onder andere het geven van consultatie en het schrijven van beleids- en ondersteunende stukken
• Je houdt van schakelen tussen verschillende werkzaamheden
• Je voelt je thuis in een omgeving waarin continue ontwikkeling centraal staat 

Wat ga je doen?

Je gaat graag de uitdaging aan om jouw kennis over datastewardship te vertalen naar de praktijk. Je ondersteunt onderzoekers en/of artsen binnen het LUMC bij het integreren van alle facetten van datamanagement en datastewardship in hun wetenschappelijk onderzoek door onder andere het geven van consultatie. Daarnaast geef je trainingen en genereert richtlijnen en procedures over alle aspecten van datamanagement gedurende de gehele data life cycle. Dit is inclusief begeleiding bij het schrijven van datamanagementplannen en -paragrafen, en het toepassen van de principes van FAIR-data en Open Science. In samenwerking met onderzoekers en/of artsen zorg je voor afstemming tussen klinische vraagstelling, research datamanagement, kwaliteitsbewaking, wet- en regelgeving, rapportages en te verwachten statistische analyses. Ook werk je mee aan het LUMC breed implementeren van datastewardship door het schrijven van beleids- en ondersteunende stukken. Tenslotte blijf je als datasteward op de hoogte van zowel lokale als (inter)nationale ontwikkelingen binnen het dynamische veld van datastewardship en kun je deze vertalen naar de situatie binnen het LUMC.

Wat vragen wij?

We zoeken een kandidaat met bij voorkeur een promotie in de (bio)medische wetenschappen of ander relevant vakgebied. Je hebt minimaal drie jaar ervaring als datasteward of in een soortgelijke functie waarbij je ervaring hebt met de vele facetten van datamanagement en -stewardship. Je hebt ervaring met het schrijven van teksten en onderzoeksaanvragen. Je hebt kennis van de verschillende methoden van klinisch wetenschappelijk onderzoek, onderzoek opzetten, data-infrastructuren, de data life cycle, kwaliteitsbewaking, audit trail, metadatering, datamanagementplannen, de principes van FAIR-data en Open Science, en relevante wet- en regelgeving (GRP, AVG). Je hebt een enthousiaste en proactieve houding, hebt goede communicatieve vaardigheden en bent flexibel. Je kunt zowel goed zelfstandig als in teamverband werken. Je herkent jezelf daarnaast in de volgende competenties: plannen en organiseren, overtuigingskracht, visie ontwikkelen, netwerkvaardig en kwaliteitsgerichtheid. Ervaring met Castor, SPSS, R en SQL strekt tot de aanbeveling.

Meer informatie

Voor deze vacature vragen we referenties op.

Voor meer informatie kun je ook contact opnemen met Judith Manniën, coördinator Datastewardship, telefoon 071 526 95 72.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.  

Collega's aan het woord

Wil je weten hoe het is om in het LUMC te werken? Lees dan hier de verhalen van onze LUMC-collega's

Je werkplek

Je komt te werken bij de sectie Advanced Data Management (ADM), onderdeel van de afdeling Biomedical Data Sciences. ADM is het kenniscentrum voor datastewardship voor klinisch wetenschappelijk onderzoek van het LUMC. ADM ondersteunt onderzoekers bij alle facetten van datamanagement en datastewardship, via consultaties en trainingen, en verzorgt het functioneel beheer van Castor EDC. Daarnaast is ADM partner van (inter)nationale projecten waarbij met andere systemen wordt gewerkt voor datamanagement. De rol van ADM binnen deze projecten is divers: van het opzetten van een database en implementeren van FAIR-data, tot het verzorgen van data-uitgiftes. De ontwikkelingen binnen datastewardship volgen elkaar snel op. Hier spelen we flexibel op in, wat betekent dat we een lerend en dynamisch team zijn.

Carrière in het LUMC

Het LUMC faciliteert bij het onderhouden en ontwikkelen van je kennis en vaardigheden. Hiervoor bieden wij onder andere interne opleidingen en bijscholing aan. Maar ook persoonlijke ontwikkeling, mobiliteit en loopbaanadvies maken deel uit van deze afspraken.  

Contact: Karin van der Pal, hoofd ADM, afdeling Biomedical Data Sciences
071 526 95 73

Solliciteren