(Huis)arts-onderzoeker voor Onderzoek naar Slapeloosheid

Medisch & klinisch

Je functie

Je bent een basisarts, beginnend huisarts of huisarts in opleiding met de ambitie om huisartsgeneeskundig promotieonderzoek te doen, eventueel in combinatie met de opleiding tot huisarts (AIOTHO-traject). Voor een wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van slaapproblemen in de huisartsenpraktijk ben je verantwoordelijk voor het opzetten, uitvoeren en rapporteren van verschillende deelstudies. Word jij onze nieuwe collega?

In het kort

• Afhankelijk van je huidige situatie werk je gedurende maximaal zes jaar afwisselend in de praktijk en als onderzoeker bij de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde
• Je hebt bij voorkeur aantoonbare wetenschappelijke ervaring en/of speciale interesse in de onderwerpen slaap, gedragsmatige behandeling en/of het GGZ-domein
• Ben je huisarts, dan combineer je deze baan in (eventueel wisselende) deeltijd met praktijkwerk
• Ben je in opleiding tot huisarts of wil je dat worden, dan kan dit promotietraject worden gecombineerd met de opleiding (AIOTHO-traject) 

Wat ga je doen?

Als promovendus werk je aan een groot onderzoek binnen huisartsenpraktijken naar de behandeling van slapeloosheid. Slaapproblemen komen frequent voor en zijn gerelateerd aan andere somatische en psychiatrische aandoeningen zoals diabetes mellitus, hart- en vaatziekten, depressie en angststoornissen. Ondanks aanbevelingen uit de NHG-standaard ‘Slaapproblemen en slaapmiddelen’ om cognitieve en gedragsmatige therapie toe te passen, is de voornaamste behandeling op dit moment nog steeds het voorschrijven van slaapmedicatie. In dit project kijk je naar routine zorgdata (HIS-gegevens) uit een groot aantal huisartspraktijken om vast te stellen hoe vaak slaapproblemen voorkomen, waaruit de huidige behandeling bestaat, welke factoren daar invloed op hebben en hoe zich dit ontwikkelt in de tijd. Daarnaast kijk je in een door jezelf uitgevoerd gerandomiseerd klinisch onderzoek naar de effectiviteit van een kortdurende gedragsmatige interventie door de huisarts.

Wat vragen wij?

Wij zijn op zoek naar een arts die huisarts-onderzoeker wil worden, door op langere termijn de praktijk, en eventueel de opleiding, te combineren met promotieonderzoek. Je bent (net) huisarts, wilt in opleiding daarvoor of je zit in het eerste jaar van de huisartsopleiding. Bij voorkeur heb je aantoonbare wetenschappelijke ervaring en/of speciale interesse in de onderwerpen slaap, gedragsmatige behandeling en/of het GGZ-domein. Je kunt goed organiseren, samenwerken en zelfstandig werken en daarnaast beschik je over uitstekende contactuele eigenschappen, analytisch denkvermogen en goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden in het Nederlands en Engels.

Meer informatie

Het promotietraject duurt maximaal zes jaar: drie jaar praktijk en drie jaar onderzoek. De verdeling praktijk en onderzoek wordt in overleg vastgesteld. Je wordt, afhankelijk van je startpositie, aangesteld bij het LUMC of bij de SBOH (de werkgever voor huisartsen in opleiding). Voor de inschaling gelden hiervoor de regels van het LUMC of de SBOH.

Eventueel zal selectie voor de huisartsopleiding via een separaat traject plaatsvinden.

Voor deze vacature zullen we referenties opvragen.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Julia Mangione en Johan Stienstra

Collega's aan het woord

Wil je weten hoe het is om in het LUMC te werken? Lees dan de verhalen van onze LUMC-collega's.

Je werkplek

De onderzoekwerkzaamheden worden uitgevoerd vanuit de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde (PHEG) van het LUMC. De afdeling bestaat uit de disciplines Huisartsgeneeskunde, Institutionele Zorg en Ouderengeneeskunde, Public Health en Medische Antropologie. Wij bieden onderwijs, opleidingen en nascholingen aan en verrichten onderzoek en zijn zowel gevestigd in het LUMC als bij de LUMC Campus Den Haag.

Carrière in het LUMC

Het LUMC faciliteert jou bij het onderhouden en ontwikkelen van je kennis en vaardigheden. Hiervoor bieden wij onder andere interne opleidingen en bijscholing aan. Maar ook persoonlijke ontwikkeling, mobiliteit en loopbaanadvies maken deel uit van deze afspraken.

Contact: dr. Ingrid Arnold, senior onderzoeker Huisartsgeneeskunde, afdeling PHEG
06-34989256
E-mail: i.a.arnold@lumc.nl

Solliciteren