Passie voor leren en begeleiden op de IC

Ruud Olsder & Esmée de Bruin

Eigen regie hebben op leren en samen kijken wat jij nodig hebt. Dat typeert volgens collega's Ruud Olsder en Esmée de Bruin het opleiden op onze Intensive Care (IC). Esmée heeft recentelijk de opleiding tot IC-verpleegkundige afgerond en Ruud zette ruim tien jaar geleden deze stap. Ruud: “Ik blijf het gevoel houden dat ik hier elke dag kan leren, ik ontwikkel me met grote stappen. Dat maakt werken op de IC zo uitdagend.”

Bewust kiezen voor academische zorg 

Vanzelfsprekend was het niet voor Ruud en Esmée dat ze op de IC aan de slag zouden gaan. Beiden hebben in perifere ziekenhuizen gewerkt, voordat ze de overstap maakten naar het LUMC. Ruud: “Ik heb bewust gekozen voor de academische omgeving en vond de duobaan met de combinatie van de kinder- en volwassen IC aantrekkelijk. Hoewel ik in eerste instantie ook geïnteresseerd was in ambulancezorg, voel ik me hier nu echt op mijn plek. Ondertussen werk ik alleen op de volwassen IC, omdat ik merk dat ik behoefte heb aan focus.” Esmée haar pad naar de IC liep iets anders: “Ik heb eerst de opleiding tot kinderverpleegkundige gedaan, maar de acute zorg bleef boeien. Daarom heb ik uiteindelijk de overstap gemaakt naar de IC-opleiding hier in het LUMC.” 

“Ik blijf het gevoel houden dat ik hier elke dag kan leren, ik ontwikkel me met grote stappen. Dat maakt werken op de IC zo uitdagend.” - Ruud Olsder

Ruud Olsder & Esmée de Bruin

Met vertrouwen leren op de IC 

“Er is altijd wel een collega die met je mee kan kijken om je te helpen waar nodig”, vertelt Esmée. “Ik vind het fijn dat er ruimte is om situaties al een keer door te spreken met een meer ervaren collega. Als de situatie dan echt voorkomt, weet ik beter hoe te handelen. Veel onderdelen kan ik toetsen bij collega's die expert zijn op dat gebied. Dat geeft me het vertrouwen dat ik de vaardigheden beheers.” Ruud vult aan: “Ik haal energie uit het begeleiden van studenten zoals Esmée vanaf de basis, en het doorgeven van kennis. Van samen klinisch redeneren aan bed tot steeds meer de student aan zet, aan die ontwikkeling draag ik graag bij.” 

 

Word jij mijn nieuwe collega?