Jong LUMC-talent ontvangt NWO Rubicon-beurs om onderzoek te doen in buitenland

4 oktober 2021• NIEUWSBERICHT

Edouard Fu, promovendus bij de afdeling Klinische Epidemiologie van het LUMC, gebruikt big data om de effectiviteit en veiligheid van behandelingen voor diabetes, nierziekten en hartfalen te bestuderen. Met een Rubicon-beurs van NWO gaat Edouard de komende twee jaar verder onderzoek doen aan Harvard Medical School.

In de eerste ronde van Rubicon 2021 zijn in totaal 24 pas afgestudeerde wetenschappers geselecteerd om in het buitenland onderzoek te doen aan prestigieuze instellingen zoals Oxford en Harvard. 

Wondermiddelen voor diabetici?

Natrium-glucose cotransporter-2 (SGLT2)-remmers zijn een nieuwe groep geneesmiddelen die worden gebruikt voor de behandeling van patiënten met diabetes type 2, nierziekten of hartfalen. De potentiële impact van deze nieuwe klasse geneesmiddelen is enorm: diabetes type 2 treft namelijk wereldwijd meer dan 400 miljoen mensen en hartfalen is de belangrijkste oorzaak van ziekenhuisopnames in de westerse wereld. 

Hoewel SGLT2-remmers als een doorbraak in de behandeling van diabetes en hartfalen worden beschouwd, wijst Edouard Fu erop dat de eerste klinische studies hiernaar nog geen volledig beeld schetsen. "Deze studies bestonden maar uit geselecteerde patiëntenpopulaties en de studieomvang en -duur is vaak niet voldoende om zeldzame bijwerkingen te onderzoeken. Door geavanceerde statistische methoden toe te passen op big data van meer dan 200 miljoen patiënten, zullen we de effectiviteit en veiligheid van deze geneesmiddelen bij patiënten met diabetes en hartfalen in een real-life setting kunnen onderzoeken." 

De juiste tools op de juiste plaats

Het jonge LUMC-talent gaat voor een periode van twee jaar naar Harvard Medical School in de Verenigde Staten. "Een deel van mijn vroege onderzoekscarrière in het buitenland doorbrengen in een onderzoeksgroep die voorop loopt in dit vakgebied, zal een ongelooflijk waardevolle ervaring zijn. Deze groep is uniek, omdat ze gebruik maken van de nieuwste en grootste data, de beste methoden en de expertise hebben om belangrijke klinische vragen te beantwoorden. Ik ben NWO/ZonMw ongelooflijk dankbaar voor deze kans en kijk uit naar de samenwerking met mijn mentoren Dr. Rishi Desai en Dr. Elisabetta Patorno van Harvard.” 

Voor zijn vertrek naar Harvard verdedigt Edouard op 28 oktober zijn proefschrift getiteld "Optimal cardiovascular treatment strategies in kidney disease - causal inference from observational data".

Rubicon 2021

Rubicon is een onderdeel van het NWO-talentenprogramma en wil jonge, veelbelovende wetenschappers de kans geven om gedurende maximaal 24 maanden internationale onderzoekservaring op te doen. Dit is een belangrijke stap in de carrière van veel van de laureaten. De geselecteerden in de eerste ronde van Rubicon 2021 zullen uiteenlopende onderzoeken uitvoeren, waaronder de veiligheid van behandelingen voor diabetes en hartfalen, de huidige loonkloof tussen mannen en vrouwen en de effecten van specifieke chemische stoffen op de biodiversiteit.

Lees meer over het NWO Rubicon programma en de Rubicon 2021 onderzoeksprojecten.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.