Meta Roestenberg ontvangt Heineken Young Scientists Award 2020

29 juni 2020• NIEUWSBERICHT

Internist-infectioloog bij het LUMC, Meta Roestenberg, heeft de Heineken Young Scientists Award 2020 ontvangen. De prijs is toegekend door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Meta krijgt de prijs voor haar onderzoek naar de ontwikkeling van vaccins tegen armoede gerelateerde infectieziekten.

De jury noemt Meta iemand die de ontwikkeling van nieuwe vaccins voor infectieziekten zoals malaria en schistosomiasis op onnavolgbare wijze heeft weten te versnellen. Haar onderzoek is klinisch uitdagend en wetenschappelijk zeer innovatief. Ze is een echte academisch onderzoeker; zeer actief voor zowel onderzoek, onderwijs als op klinisch vlak. Ze houdt oog voor toepassing van innovaties in de patiëntenzorg in Europa en daarbuiten. 

Malariavaccin

Samen met Nijmeegse collega’s testte Meta een kandidaat-vaccin met genetisch verzwakte malariaparasieten. Door de genetische veranderingen kunnen de parasieten zich niet goed ontwikkelen in het lichaam van hun gastheer: de mens. Die wordt niet ziek, maar kan wel immuniteit opbouwen. De immuniteit zorgt ervoor dat de gevaccineerde beschermd is en bovendien de parasiet niet verder zal overdragen op nieuwe muggen. Het kandidaat-vaccin van Meta en collega’s is het eerste genetisch gemodificeerde vaccin ter wereld. In mei van dit jaar werd bekend dat het redelijk goed werkt, maar nog niet optimaal is. De komende jaren zal haar team zich inzetten om dit en andere vaccins verder te ontwikkelen.  

Heineken Young Scientists Awards

Meta is een van de vier onderzoekers die dit jaar een Heineken Young Scientists Award ontvangt. De winnaars worden geselecteerd uit vier wetenschapsdomeinen: Humanities, Social Sciences, Medical/Biomedical Sciences en Natural Sciences. De jury bestaat uit KNAW-leden en leden of alumni van De Jonge Akademie. De prijs omvat een geldbedrag van 10.000 euro, gefinancierd door de Stichting A.H. Heineken Fondsen, en een kunstwerk van Jeroen Henneman. De laureaten van de Heinekenprijzen ontvangen hun prijs op donderdag 1 oktober 2020.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.