LUMC als eerste UMC live met DVDexit  

2 juli 2020• NIEUWSBERICHT

Vanaf deze week neemt het LUMC DVDexit in gebruik. Dit is een onderdeel van het programma TWIIN, waarmee het gebruik van dvd’s voor het uitwisselen van radiologisch beeldmateriaal overbodig wordt. Het digitaal delen van beelden en verslagen tussen ziekenhuizen is niet alleen sneller en veiliger, patiënten kunnen ook eerder en beter geholpen worden.

Bij doorverwijzing van een patiënt wordt momenteel nog op grote schaal gebruik gemaakt van dvd’s om het radiologisch materiaal te delen tussen ziekenhuizen. Dat hier verandering in moest komen stond volgens radioloog Mark Kruit buiten kijf: “Het duurt lang om het beeldmateriaal op een dvd te branden, te importeren en te versturen. Soms gaat het fout of is het materiaal incompleet.”

Sneller in spoedsituaties

Sinds 2018 is Kruit, tevens hoofd ICT van de radiologie, betrokken bij de ontwikkeling van een nieuw landelijk data-uitwisselingssysteem, genaamd TWIIN. DVDexit is daarvan het eerste product. “Beeldmateriaal kan nu met één druk op de knop verstuurd worden naar een ander ziekenhuis.” Vooral in spoedsituaties brengt dit voordelen met zich mee. “Waar het patiëntentransport eerst moest wachten totdat het materiaal gebrand was op een dvd, kan de patiënt nu alvast worden vervoerd en wordt het materiaal digitaal verstuurd. Het team in het andere ziekenhuis kan zich dan alvast gaan voorbereiden.”

De juiste informatie op de juiste plek

DVDexit wordt echter gezien als tussenoplossing. “Een landelijke tijdlijnvoorziening blijft het ultieme doel.” Daarin is al het beeldmateriaal van een patiënt dat ooit in Nederland is gemaakt beschikbaar voor de radioloog en behandelaar. Alles staat dan in één tijdlijn per patiënt. “Ik kan zelf het beste beoordelen welk materiaal relevant is. Het zou daarom heel fijn zijn als je alles kan inzien in plaats van afhankelijk te zijn van wat andere artsen hebben gedeeld.”

Het uitrollen van deze tijdlijn vergt veel tijd. “Alle systemen moeten landelijk aan elkaar worden gekoppeld en ook de politiek en de patiënten moeten aan boord zijn.” Volgens Kruit kan dit tot nog twee jaar duren. “Omdat we toch een beetje ongeduldig waren, hebben we DVDexit alvast gelanceerd.”

DVDexit is een product van het programma TWIIN en wordt gefinancierd door Zorgverzekeraars Nederland. Al 80% van alle ziekenhuizen hebben zich bij dit initiatief aangesloten en zullen vanaf 1 september dvd’s de deur uit doen.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.