Douwe Biesma gestart als LUMC-bestuursvoorzitter

1 juli 2020• PERSBERICHT

Prof. dr. Douwe Biesma (1962) is per 1 juli 2020 gestart als voorzitter van de Raad van Bestuur van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Daarnaast is hij per die datum benoemd tot hoogleraar in Leiden. ‘Ik vind het een bijzonder mooi vooruitzicht om een bijdrage te mogen leveren aan het verder verbeteren van academische zorgverlening, onderzoek en opleiding in een tijd die veel vraagt van onze medewerkers en van collega’s in andere instellingen waar we mee samenwerken. Het LUMC heeft waarde- en datagedreven zorgverlening hoog in het vaandel staan. Ook daar wil ik graag met andere betrokkenen verder vorm aan geven.’

Prof. dr. Douwe BiesmaAls nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur in het LUMC kijkt Douwe Biesma uit naar de samenwerking met zijn nieuwe omgeving. "Het LUMC staat bekend als een internationaal toonaangevende kennisinstelling, waar artsen en verpleegkundigen dagelijks hoogwaardige academische zorg leveren, onderzoek in binnen- en buitenland erkenning krijgt en de zorgprofessionals van de toekomst worden opgeleid. Het is een enorme uitdaging om in deze tijd een goede invulling te geven aan zorg, onderzoek en opleiding. Ik hoor graag van onze medewerkers in de zorg, het onderzoek en de bedrijfsvoering en van onze docenten en studenten hoe het met hen gaat en welke creatieve werkvormen ze hebben gevonden binnen de 1,5metersamenleving. En ik wil daar graag bij helpen. Deze tijd vraagt ook om nieuwe of meer intensieve vormen van afstemming en samenwerking. Met onze collega’s van andere instellingen in de regio, landelijk en internationaal. We hebben elkaar zo veel te bieden. Multidisciplinaire samenwerking in een van de dichtstbevolkte regio’s van Nederland draagt uiteindelijk bij aan de gezondheid van iedereen. Daar wil ik graag aan bijdragen."

Waardegedreven zorg belangrijke pijler voor toekomstbestendige zorg

Biesma werkte tot 2010 als internist-hematoloog en was tot voor kort bestuursvoorzitter van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein/Utrecht. Hij beschouwt waardegedreven zorg als een belangrijke pijler voor een toekomstbestendig zorgsysteem. "In het LUMC geloven we dat het benutten van big data en zorgtechnologie betere klinische uitkomsten oplevert  en bijdraagt aan een betere ervaring van zorg door patiënten. Patiënt en zorgprofessional krijgen meer inzicht in de dagelijkse gang van zaken, waarmee de patiënt meer regie heeft op zijn eigen zorgproces en vanuit de arts ondersteuning op maat mogelijk wordt. Ook in het St. Antonius Ziekenhuis was dit een belangrijk onderdeel van het verbeteren van de zorgverlening."

Hoogleraarschap

Als hoogleraar Data-driven health care improvement legt Biesma de nadruk op het belang van gegevensuitwisseling voor verbetering van de zorg. "Door technologische ontwikkelingen is een grote hoeveelheid aan zorgdata beschikbaar. Om nu en in de toekomst optimale zorg op maat te kunnen bieden moeten we die data benutten", aldus Biesma. Bijvoorbeeld bij het voorspellen van ziektebeelden en behandelresultaten, of bij het automatiseren van taken van de zorgverlener. "De belofte van de toepassing van big data in de kliniek is enorm en vraagt om nauwe onderlinge afstemming: tussen patiënt en zorgverlener, tussen arts en onderzoeker, tussen instellingen, met overheid en verzekeraars. Een rol die ik ook als bestuurder koester en die bijdraagt aan de verdere verbetering van onze gezondheidszorg."

Douwe Biesma volgt prof. dr. Willy Spaan op, die sinds 2015 bestuursvoorzitter was van het LUMC en later dit jaar met pensioen gaat.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.