Jong Talent: Asel Arykbaeva

15 juli 2020• NIEUWSBERICHT

Masterstudent Asel Arykbaeva, 23 jaar, is PhD-kandidaat bij het Transplantatiecentrum van het LUMC. Ja, je leest het goed, Asel moet haar master Geneeskunde nog afronden, maar is al bezig met een PhD-traject. Het typeert haar gedreven houding. “Mijn ambitie: de uitdaging aangaan en kijken waar het belandt.” En die ambitie strookt met het ultieme doel van haar team om tekorten aan donoren te verhelpen. “Dat is waar ik met mijn onderzoek aan wil bijdragen.”

En die uitdaging op het transplantatiecentrum is Asel aangegaan door de fascinatie voor orgaandonatie. “Tijdens mijn bijbaan in de bachelorfase van Geneeskunde heb ik op de OK mogen assisteren bij niertransplantaties. Het is zo bizar om echt letterlijk te zien hoe een transplantatie gebeurt.” 

Kleine mijlpalen

Die stage heeft Asel geïnspireerd meer kennis op te doen van niertransplantaties en hoe zij kan bijdragen aan een nog betere transplantatieprocedure. “Gelukkig kwam ik bij het LUMC in aanmerking voor de PhD-positie door mijn stage. Met onderzoek weet je ook dat alles wat je doet resultaat oplevert, ook de ‘negatieve’ resultaten helpen je vooruit. Je werkt in die zin toe naar kleine mijlpalen.”

Het streven naar vooruitgang, naar meer, dat is waar het als jong talent om te doen is, en Asel lijkt de personificatie te zijn van die visie. Gelukkig kan het LUMC haar voorzien in die behoefte naar innovatie en vooruitgang. “Wat het werk op het Transplantatiecentrum van het LUMC zo interessant maakt, is dat hier transplantaties worden gedaan die maar in heel weinig internationale instellingen gebeuren, zoals eilandjes-transplantaties. Het LUMC speelt echt in op iedereen die door nieuwsgierigheid gedreven wordt om te innoveren. Het voelt goed om in zo’n organisatie te werken. Ook de multidisciplinaire aanpak en de samenwerkingen met meerdere instellingen zijn belangrijke elementen waarom een jong talent zich zo goed kan ontwikkelen in het LUMC.”

Orkest

De toekomst van Asel? “Ik wil sowieso de kliniek in. Voor mij zijn mijn begeleiders daarin echt rolmodellen, die combineren klinisch werk met onderzoek. Dat wil ik ook!” En Asel blinkt niet alleen uit bij het LUMC. Tijdens haar studie Geneeskunde aan de Universiteit Leiden heeft zij ook gestudeerd aan het Conservatorium in Den Haag. Hier heeft de pianiste met medestudent-musici een orkest opgericht. Hoe het ook zij, van dit jonge talent gaan wij nog veel horen.

Wil je meer weten over Asel en haar werk? Lees haar verhaal hier eens.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.