Nieuwe bijzonder hoogleraar gaat voor zinnige en betaalbare orthopedische zorg

26 februari 2020• NIEUWSBERICHT

Orthopedisch chirurg Rudolf Poolman is per 1 december 2019 benoemd tot Leidse bijzonder hoogleraar Orthopedie, in het bijzonder zorgevaluatie. Hij zal zich bezighouden met het verbeteren van de orthopedische zorg met evidence based medicine.

Prof. Rudolf Poolman (foto: NOV)Evidence based medicine is niet nieuw voor Poolman: het was in 2007 al onderwerp van zijn promotie. “Het draait om het vergelijken van bestaande behandelingen en het vinden van antwoorden op openstaande vragen uit de praktijk. Voor orthopedie kun je dan bijvoorbeeld denken aan het vergelijken van een kijkoperatie of fysiotherapie voor een patiënt met een versleten knie. In de geneeskunde is de keuze voor een bepaalde behandeling soms historisch zo gegroeid, maar is nog niet duidelijk wat de beste zorg is.” Uitgangspunt is de Onderzoeksagenda Orthopedie van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV), met dergelijke onbeantwoorde vragen. 

Implementeren

Als de antwoorden op de praktijkvragen zijn gevonden, is het werk nog niet af. Poolman: “Mijn leerstoel bestrijkt ook het implementeren van de bevindingen, en onderzoeken hoe je dat het beste doet. Daarbij komt ook het meten van uitkomsten, nadat je de nieuwe werkwijze hebt geïmplementeerd.” Hij werkt hiervoor samen met collega’s van de afdeling Biomedical Data Sciences.

Zorgevaluatie zou volgens Poolman een vast onderdeel moeten worden van de zorg en een plek moeten krijgen in het geneeskundeonderwijs. “Dat is ook vastgelegd in het Hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg 2019 t/m 2022. Het doel is duidelijk: goede en betaalbare zorg. Een ziekenhuis wil geen operatiekamer laten draaien met behandelingen die niet zinvol zijn en een patiënt wil geen zinloze operatie ondergaan. Stap voor stap moeten we de puzzel gaan oplossen.” 

De bijzondere leerstoel, voor een dag in de week, is ingesteld door de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV). Poolman blijft tevens werkzaam als orthopedisch chirurg in het OLVG in Amsterdam.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.