Nieuwe hoogleraar zoekt beste behandeling voor netvliesziekten

28 oktober 2019• NIEUWSBERICHT

Oogarts Camiel Boon is per 1 augustus 2019 benoemd tot hoogleraar Oogheelkunde, in het bijzonder ziekten van de retina. Zijn aandachtsgebied is de medische en chirurgische behandeling van netvliesziekten, en het wetenschappelijk onderzoek op dit gebied. Het doel van dat onderzoek is een betere behandeling en prognose voor patiënten met een ziekte van het netvlies.

Al vanaf het begin van zijn carrière hebben netvliesaandoeningen de interesse van de jonge hoogleraar. “Netvliesziekten treden vaak plotseling op en kunnen snel leiden tot verlies van het zicht. Het lastige is dat er vaak nog geen officiële behandelrichtlijn is, en er wereldwijd veel variatie in behandeling is, wat niet altijd ten goede komt aan de patiënt. In het LUMC zoeken wij met innovatieve prospectieve studies uit welke behandeling het beste werkt, met focus op enkele specifieke netvliesziekten. Uiteindelijk zal dat leiden tot een eenduidige behandelrichtlijn voor alle oogartsen.”

Celkweekmodel

Ook over het ontstaan van netvliesaandoeningen zijn nog onduidelijkheden. Boon: “We zien bijvoorbeeld dat de oogziekte serosa veel vaker bij mannen voorkomt dan bij vrouwen en dat het lijkt samen te hangen met het stresshormoon. Maar hoe dat precies werkt, weten we nog niet.” In samenwerking met fundamentele onderzoekers ontwikkelde zijn team een celkweekmodel, dat hopelijk antwoord kan geven op deze vragen.

Op het gebied van erfelijke netvliesaandoeningen, zoals retinitis pigmentosa, onderzoekt Boon nieuwe vormen van regeneratieve geneeskunde, zoals gentherapie. Dit is een behandeling waarbij de genetische oorzaak van de ziekte wordt gerepareerd. “Gentherapie wordt nu bijna alleen nog in onderzoeksverband gedaan, maar het is een veelbelovende behandeling. Wel is de behandeling erg duur, dus we moeten goed bedenken bij wie het zin heeft en bij wie niet.” Tenslotte werkt de hoogleraar ook aan ‘netvlies-op-een-chip’. Hiermee kunnen nieuwe behandelingen, zoals gentherapie, worden getest op netvliescellen die uit stamcellen van de patiënten worden gekweekt.

Expertisecentrum

Boon werkt samen met nationale en internationale collega’s. Zo is het LUMC aangesloten als expertisecentrum bij het Europese Referentie Netwerk voor oogziekten (ERN-EYE) en de landelijke RD5000-database voor erfelijke netvliesaandoeningen. De afdeling Oogheelkunde is tevens NFU expertisecentrum voor erfelijke netvliesaandoeningen en serosa.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.