Patiënt in LUMC opgenomen met Lassavirus

20 november 2019• NIEUWSBERICHT

Dinsdagnacht 19 november is een patiënt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) binnengebracht met verdenking op het Lassavirus. Woensdagmorgen bleek uit bloedtests dat de patiënt daadwerkelijk besmet is. De patiënt wordt verpleegd in strikte isolatie.

De patiënt, een Nederlandse tropenarts, is in Sierra Leone besmet geraakt. De arts is ziek geworden tijdens het werk en naar Nederland gerepatrieerd met een speciale vlucht. De patiënt is in isolatie vervoerd en ligt op een isolatiekamer waar de patiënt in strikte isolatie wordt verpleegd. Op dit moment onderzoeken de GGD en het RIVM met wie de patiënt contact heeft gehad om eventuele verspreiding in Nederland te voorkomen.

De verpleging van de patiënt vindt continu plaats in strikte isolatie. Het LUMC hanteert bij de opname van patiënten met (verdenking op) een Virale hemorragische koorts zoals het Lassavirus, maar ook ebola, het protocol voor ernstige infectieziekten en de maatregelen die daarbij horen. Voor patiënten, bezoekers en medewerkers is er geen risico op besmetting.

Als patiënt of als u op bezoek komt in het LUMC loopt u geen gevaar. U loopt geen risico op besmetting. U hoeft geen aparte maatregelen te treffen. U kunt gewoon op bezoek blijven komen.

De afdeling waar de patiënt is opgenomen, is voorbereid op de opvang van patiënten met ernstige infectieziekten. Tijdens de verpleging van een (verdachte) Lassa-patiënt in het LUMC worden alle voorzorgsmaatregelen getroffen om verspreiding te voorkomen. Naast isolatiekamers voor patiënten zijn alle beschermingsmiddelen voor onze medewerkers in ruime mate aanwezig.

Goed voorbereid

Het LUMC heeft isolatiekamers waar patiënten in volledige isolatie worden verpleegd. Om goed voorbereid te zijn en blijven wordt regelmatig geoefend op de komst van dergelijke patiënten.

Vragen

Voor vragen rondom de infectieziekte Lassa kunt u terecht bij de GGD Hollands-Midden via telefoonnummer 088 - 308 3000, of bij het RIVM.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.