Hooikoortsseizoen voor berkenpollenpatiënten begint vroeg

24 maart 2019• NIEUWSBERICHT

Door de zeer hoge temperaturen in februari en maart komen de eerste berkenbomen al in bloei. Daarmee gaat 2019 de boeken in als een vroeg berkenhooikoortsseizoen. Door aanhoudende zonneschijn en hoge temperaturen zal de komende week de berkenpollenconcentratie op gaan lopen. Patiënten gevoelig voor berkenpollen moeten tot begin mei rekening houden met hooikoortsklachten.

De start van de bloei van de berken is geen record, maar 2019 kan wel gaan behoren tot de jaren met een vroege start. Figuur 1 toont de start van het bloeiseizoen van de berk van de afgelopen 42 jaar. Zoals te zien is, varieert de startdatum enorm van jaar tot jaar. Deze start is voornamelijk afhankelijk van de temperatuur in het vroege voorjaar. Er zijn meerdere jaren met een start in de laatste week van maart, bijvoorbeeld 1998, 1999, 2001, 2002, 2011, 2014 en 2017. 2019 zal daar aan toegevoegd kunnen worden. In de figuur is duidelijk zichtbaar dat het berkenpollenseizoen in 1990 extreem vroeg begon. De gemiddelde februaritemperatuur kwam toen uit op 7,6 °C en was daarmee veruit de warmste februari ooit gemeten.  

We verwachten dat de periode met de hoogste berkenpollenconcentratie in de eerste drie weken van april komt te liggen. Vanaf begin mei zal het berkenpollenseizoen zo goed als voorbij zijn. Voor patiënten die gevoelig zijn voor berkenpollen is het raadzaam om alert te zijn op de komst van de berkenpollen in de lucht en zo nodig op tijd medicijnen te nemen.


Figuur 1. De datum waarop het berkenpollen seizoen is gestart in de afgelopen 42 jaar 

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.