Twee miljoen euro voor virtuele leefstijlcoach

25 juni 2019• PERSBERICHT

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het National eHealth Living Lab (NeLL) hebben binnen een sterk landelijk consortium 2 miljoen euro toegekend gekregen voor het ‘Perfect Fit’ project. De gelden zijn afkomstig uit het onderzoeksprogramma Big Data en Gezondheid van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Met het geld ontwikkelt het consortium onder leiding van prof. dr. Niels Chavannes een virtuele coach die mensen gaat ondersteunen bij het ontwikkelen van een gezonde leefstijl om zo het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

Stoppen met roken en meer bewegen

Roken en onvoldoende beweging zijn belangrijke risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Toch blijkt het vaak moeilijk te zijn om te stoppen met roken of meer te gaan bewegen, ook voor mensen die dit graag zouden willen.  Een reden hiervoor is dat ondersteuning door een zorgverlener niet altijd beschikbaar is, voornamelijk op momenten waarop mensen die het meest nodig hebben.

Een laagdrempelige en gepersonaliseerde coach

De nieuwe virtuele leefstijlcoach is een uniek project dat adviezen over stoppen met roken en bewegen combineert. De sterk gepersonaliseerde en flexibele coach biedt laagdrempelige ondersteuning op elk gewenst moment. Door geavanceerde analyse van bestaande en nieuw verzamelde gegevens, kunnen de onderzoekers bepalen welke coaching adviezen het beste werken en voor wie. De virtuele coach communiceert deze individuele adviezen naar personen die streven naar een gezondere leefstijl.

De onderzoeksgroep kijkt momenteel naar de beste manieren om de communicatie van virtuele gezondheidsadviezen zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij wat een persoon nodig heeft. Op langere termijn zal onderzocht worden of deze benadering mensen helpt om daadwerkelijk gezonder te leven, waarmee hart- en vaatziekten vaker voorkomen kunnen worden.

Big Data en Gezondheid

Perfect Fit is een van de vier publiek-private onderzoekjesprojecten in de Commit2Data ronde Big Data & Gezondheid. In totaal hebben de Topsector LSH, NWO, ZonMW, de Hartstichting en het ministerie van Volksgezondheid en Sport 6.58 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de onderzoeksprojecten. Wilt u meer weten over deze projecten? Lees dan het persbericht van NWO.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.