Kijken is de (genees)kunst: LUMC start nieuwe Honours class geneeskunde

20 augustus 2019• NIEUWSBERICHT

Het Leids Universitair Medisch Centrum start in oktober 2019 de nieuwe Honours class ‘kijken is de (genees)kunst’. Doel van deze Honours class voor Leidse bachelorstudenten is het beter leren waarnemen en interpreteren in de geneeskunst met behulp van kunst.

De filosofie van het kijken      

Gebruikte Leonardo da Vinci kunst om de geneeskunst vast te leggen, tegenwoordig heeft kunst een andere plek in de geneeskunde gevonden. “Kunst kan de patiënt troost en steun bieden in het ziekteproces. En kunst kan de arts helpen bij zijn geneeskunst. Artsen, maar ook andere professionals, die zich verdiepen in het kijken naar kunst, kunnen beter observeren”, zegt professor dr. Frank Willem Jansen, hoogleraar gynaecologie LUMC en initiator van de Honours class. 

De rol van kunst in een ziekenhuis

In de Honours class staat daarom het aspect van leren kijken naar beeldende kunst centraal. Naast het systematisch leren kijken naar beeldende kunst, worden kunsthistorische achtergronden gegeven over wat in de kunst is waar te nemen. Ook bezoeken de studenten kunstenaars wiens kunstwerken in de ziekenhuis collectie zijn opgenomen in hun atelier. Daarnaast zal gespeurd worden naar kunst die ‘genezend werkt’ en discussiëren studenten over de toegevoegde waarde van kunst voor patiënten en medewerkers in een medische omgeving. Ter afsluiting van de collegereeks zal in februari 2020 een tentoonstelling worden ingericht in Galerie LUMC met controversiële kunstwerken uit de collecties van het LUMC, AMC en UMCU.

Gastcolleges

De enthousiaste docenten die de collegereeks verzorgen komen zowel uit de geneeskundige, kunsthistorische, architectonische als kunstzinnige en filosofische hoek. Onder andere Christi van Asperen (klinisch geneticus), Merel Bem (schrijfster), Mieke Boon (filosoof), Marianne Crijns (dermatoloog), Milee Herwijer (architect), Laura Plezier en Arnold Witte (kunsthistorici), Sabrina Kamstra (hoofd kunstzaken AMC), Sandrine van Noort (conservator LUMC-collectie), Frank Willem Jansen (hoogleraar gynaecologie), Marleen Eijkholt (jurist), Marieke Barnhoorn (arts-onderzoeker) en Wieteke van Zeil (journalist) leveren een bijdrage aan de collegereeks.

Honoursonderwijs

Het honoursonderwijs van de Universiteit Leiden is kleinschalig, uitdagend en vernieuwend onderwijs dat studenten naast hun reguliere studie volgen. Honoursonderwijs verrijkt de studententijd op zowel academisch als persoonlijk vlak. De Honours class ‘Kijken is de (genees)kunst’ is onderdeel van het Honours college, maar staat open voor alle bachelorstudenten die zich eenmalig willen verdiepen in de (genees)kunst naast hun reguliere studie.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.