Leids Universitair Medisch Centrum zet in op regeneratieve geneeskunde

12 september 2018• PERSBERICHT

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zet de komende jaren alles in het werk om de regeneratieve geneeskunde, het herstellen van zieke organen en weefsels, van het laboratorium naar de patiënt te brengen. Hoe en voor welke ziektebeelden we dit doen, leest u op een nieuw gelanceerde publiekswebsite.

Het LUMC is al meer dan een halve eeuw pionier in de regeneratieve geneeskunde, sinds we in 1965 de eerste Europese beenmergtransplantatie uitvoerden en in 1966 de eerste niertransplantatie. Nu zetten we deze lijn voort voor tal van ziektebeelden, waaronder diabetes type 1, hartziekten, afweerstoornissen, gehoor- en gezichtsverlies, longziekten, nierziekten en hersenaandoeningen.

Regeneratieve geneeskunde draait om zo vitaal mogelijk oud worden door cellen, weefsels en orgaanfuncties te repareren, vervangen of herstellen na schade door chronische ziekte of letsel. Daarnaast hebben deze toekomstige nieuwe zorgproducten en behandelstrategieën de potentie bij te dragen aan het beheersbaar houden van de kosten van de gezondheidszorg. 

“Onze sterke fundamenteel wetenschappelijke expertise met menselijke geïnduceerde pluripotente stamcellen, gecombineerd met bekwaamheid in celproductie en een bewezen trackrecord in klinische translatie van celtherapieën, maakt dat het LUMC de competenties heeft om nieuwe menselijke ziektemodellen én de volgende generatie van menselijke iPS cel-gebaseerde therapieën te leveren”, aldus hoogleraar Ontwikkelingsbiologie Christine Mummery.

Publiekswebsite

Vanaf de homepage van de publiekswebsite kunt u doorklikken naar informatie over algemene thema’s als visie, samenwerkingen, faciliteiten en valorisatie. Ook kunt u per orgaan lezen waaraan we werken. Onder het kopje ‘Toen & Nu’ vindt u een tijdlijn waarin we de bezoeker meenemen in de LUMC-geschiedenis van de regeneratieve geneeskunde en de meest recente hoogtepunten uitlichten.

Drie speerpunten

Regeneratieve geneeskunde is in de LUMC-strategie ‘Grensverleggend beter worden’ benoemd als een van de van de drie speerpunten waarop het LUMC zich de komende tijd gaat profileren. De andere twee speerpunten zijn oncologie en population health.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.