‘Integreer basaal en klinisch onderzoek in strijd tegen veroudering’

7 september 2018• PERSBERICHT

Om veroudering bij mensen te vertragen, moeten we op een slimme manier de onderzoeksresultaten van dier- en celmodellen integreren met uitgebreid basaal en klinisch onderzoek bij de mens. Dat schrijven onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Max Planck Institute for Biology of Ageing in Duitsland in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

In de review beschrijven de wetenschappers de stand van zaken in het verouderingsonderzoek. “Uit dieronderzoek hebben we geleerd dat veroudering goed modificeerbaar is, door toediening van specifieke stoffen en de werking van bepaalde genen. Bij mensen ligt dit vooralsnog wat ingewikkelder. Daar boeken we vooral succes met een gecombineerde aanpak van dieet- en leefstijlaanpassingen”, aldus LUMC-hoogleraar Moleculaire Epidemiologie Eline Slagboom. Op het gebied van gezond verouderen bij de mens moet veel meer te zijn bereiken, want de biologie van veroudering van dier en mens vertoont veel overeenkomsten.

Dieronderzoek toepassen

Omdat veroudering bij iedereen anders verloopt, wil je door het slim combineren van meetgegevens het persoonlijk ziekterisicoprofiel of de kwetsbaarheid van ouderen beter begrijpen, erop ingrijpen en het effect van preventie of behandeling van ouderen ook beter monitoren, schrijven Slagboom en collega’s. Voordat de kennis uit dieronderzoek kan worden toegepast voor het vertragen van veroudering bij mensen, zijn biomarkers nodig die dit proces en de verbetering ervan in de individuele mens goed volgen zodat interventies daarop kunnen worden gestuurd.

Dutch Society for Research on Ageing

Ook moet basaal onderzoek in dier- en celmodellen beter worden geïntegreerd met onderzoek in mensen. “We willen begin volgend jaar met de Dutch Society for Research on Ageing aan de slag met nieuwe ideeën voor die integratie”, aldus Slagboom.

Lees het artikel ‘Facing up to the global challenges of ageing’ in op de website van Nature.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.