Prof. Hidde Ploegh bekleedt Jon J. van Rood-leerstoel

17 september 2018• PERSBERICHT

Prof. Hidde Ploegh is per 1 september 2018 benoemd tot hoogleraar Chemische Immunologie, in het bijzonder biochemie van het immuunsysteem aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Hij zal de Jon J. van Rood-leerstoel bekleden.

Het onderzoek van Ploegh betreft de biochemische analyse van het immuunsysteem in de breedste zin van het woord. “Recent richten we ons vooral op nieuwe methodes om immuunreacties in een levend organisme zichtbaar te maken, met bijvoorbeeld positronemissietomografie (PET). Dit is belangrijk om de prognose en behandeling van ziektes waarbij het immuunsysteem is betrokken te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan immuuntherapie voor de kwaadaardige huidziekte melanoom."

Perspectief in Leiden

Ploegh is als hoogleraar Immunologie reeds verbonden aan het Children's Hospital van Harvard Medical School in de Verenigde Staten. In eerste instantie zal hij dus een adviserende rol hebben voor het LUMC-onderzoek. “In de toekomst zal dit hopelijk veranderen. Vooral het werk binnen de afdeling Chemische Immunologie, en niet te vergeten de contacten met Hermen Overkleeft van de afdeling Organische Chemie van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen bieden perspectief.”

Aanstormend talent

Dat zijn leerstoel is vernoemd naar wijlen prof. Jon van Rood is voor Ploegh extra bijzonder. “Jon van Rood was uiteindelijk mijn promotor en heeft mij vanaf mijn tijd als promovendus - al was dat niet in zijn laboratorium-  in mijn loopbaan ondersteund. Het contact met Jon heb ik altijd als zeer stimulerend ervaren. Vooral zijn voortdurende belangstelling voor het wel en wee van aanstormend talent heeft voor mij een voorbeeldfunctie. Daarnaast was hij een levensgenieter pur sang en was hij de belichaming van een mens met een ‘compleet’ leven: voldoening binnen en buiten het werk.”

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.