Raymund Roos koninklijk onderscheiden

26 oktober 2018• PERSBERICHT

Prof. Raymund Roos nam op 26 oktober afscheid van het LUMC. Bij die gelegenheid kreeg hij de onderscheiding tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau uit handen van de burgemeester van zijn woonplaats Winterswijk.

Ziekte van Huntington

Roos hield zijn afscheidsrede over ontwikkelingen in de zorg, onderzoek en onderwijs geïllustreerd aan de hand van de Ziekte van Huntington. Naar deze ziekte deed hij jarenlang onderzoek. Roos zette zich als dokter intensief in voor patiënten met deze erfelijke, zeldzame hersenaandoening. Gedreven en bevlogen zette hij al zijn kennis in voor wetenschappelijk onderzoek van hoog niveau en voor de best mogelijke zorg voor patiënten met deze ziekte. Dat deed hij op nationaal en internationaal niveau. 

Internationaal

Raymund Roos werkt sinds 1982 als neuroloog in het LUMC, waar hij in 1993 werd aangesteld als hoogleraar en afdelingshoofd Neurologie. In die 25 jaar heeft hij zo’n 100 artsen opgeleid tot neuroloog. Ook als onderzoeker heeft hij zijn sporen verdiend. Zijn onderzoek naar de ziekte van Huntington leverde honderden internationale publicaties op. 

Naast zijn werk in het LUMC was Roos o.a. actief betrokken bij de Vereniging van Huntington, bij de Stichting Topaz, bij het European Huntington’s disease network, bij het Prinses Beatrix Spierfonds en bij de Nederlandse vereniging van Neurologie. 

Steun in de rug

De Vereniging van Huntington zegt het volgende over prof. Roos: “In zijn werk als neuroloog betekent hij veel voor families met Huntington. Hij zet zijn kennis onvermoeibaar in om mensen met deze vrijwel onbekende ziekte een steun in de rug te geven.”

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.