Nieuwe VR-onderwijsvideo’s voor Interne Geneeskunde

26 oktober 2018• NIEUWSBERICHT

De afdeling Interne Geneeskunde in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat Virtual Reality (VR)-video’s vaker inzetten bij het geven van onderwijs. Onder leiding van prof. dr. Marlies Reinders en in samenwerking met het Centre for Innovation van de Universiteit Leiden zijn er daarom nieuwe 360-graden VR-video’s ontwikkeld.

Bij de VR-video’s wordt een situatie uit de praktijk nagebootst met behulp van een speciale bril of op een computer. De gebruiker kan dan in alle richtingen om zich heen kijken en de gefilmde ruimte onderzoeken. In juni 2018 kregen studenten van de master Geneeskunde tijdens het Introductie coschap (ICO) voor het eerst onderwijs met VR-brillen. Sindsdien krijgt iedere maand een nieuwe ICO-groep les met de VR-brillen. 

Lesmateriaal

Reinders nam eerder al het initiatief bij twee video’s die werden opgenomen in de operatiekamer (OK) in het LUMC tijdens een niertransplantatie en- donatie, uitgevoerd door transplantatiechirurg dr. Volkert Huurman. Deze video’s worden voor verschillende doeleinden gebruikt. Studenten geneeskunde kunnen bijvoorbeeld alvast een virtueel kijkje nemen op de OK, voordat zij aan de coschappen beginnen. Arts-assistenten  en studenten van de Summer School Leiden Oxford Transplantation Summer School (LOTS) gebruiken de video’s vooral om te leren over de chirurgische procedures.

Nieuwe video’s en  applicaties

In de afgelopen maanden is er een applicatie ontworpen waarmee studenten toegang krijgen tot een virtuele versie van de verpleegafdeling Interne Geneeskunde, ter voorbereiding op de coschappen. Ook is er een 360 graden video gemaakt over het herkennen van onprofessioneel gedrag. Aan de hand van een praktijksituatie gaan studenten op zoek naar voorbeelden van onprofessioneel gedrag. De bevindingen uit de video worden na afloop in een werkgroep besproken. “Het was een hele bijzondere oefening. Je maakt haast deel uit van de praktijksituatie en juist dáárom leer je ontzettend veel van deze ervaring. Bij situaties waarbij je het fout ziet gaan, wil je het zelf in de praktijk beter doen”, aldus co-assistent Lars Bosman. 

Interactief lesmateriaal

Momenteel wordt er nog hard gewerkt aan een nieuwe 360 VR-applicatie. Hierin zal de gebruiker worden blootgesteld aan een acute situatie op de verpleegafdeling. “De kijker ervaart hoe het is om aanwezig te zijn bij een spoedsituatie waarbij in teamverband een patiënt wordt opgevangen”, vertelt Arianne Pieterse van de afdeling Interne Geneeskunde. “Door middel van interactie in de app zal de kijker naast het observeren ook oefenen met reageren op vragen vanuit het team.” 

Meer weten over het Centre for Innovation? Bekijk dan de website

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.