Koninklijke onderscheiding bij afscheid van hoogleraar Wim Fibbe

12 oktober 2018• PERSBERICHT

Hoogleraar Hematologie en Stamcelbiologie Wim Fibbe heeft op vrijdag 12 oktober 2018 de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw gekregen. Hij kreeg het lintje opgespeld van burgemeester Lenferink van Leiden, na afloop van zijn rede ter afscheid van zijn functie als afdelingshoofd Immunohematologie en Bloedtransfusie. Fibbe blijft zich de komende jaren inzetten voor onderzoek naar regeneratieve geneeskunde.

Lintje prof. Wim FibbeInternationale collega’s omschrijven prof. Fibbe als een triple threat: excellerend in zijn rol als clinicus en opleider, als klinisch en basaal onderzoeker en als bestuurder. Hij is internist-hematoloog en was sinds 2005 hoofd van de afdeling Immunohematologie en Bloedtransfusie (IHB) van het LUMC. Ter gelegenheid van zijn afscheid organiseerde hij een tweedaagse workshop over de toekomst van regeneratieve geneeskunde.

Voortrekkersrol cellulaire therapie

Fibbe is een van de kopstukken van het onderzoek naar regeneratieve geneeskunde in het LUMC. Zo speelde hij een voortrekkersrol bij het introduceren van cellulaire therapie voor de behandeling van ziekten die worden veroorzaakt door een ongecontroleerde reactie van het afweersysteem. Deze zogenoemde mesenchymale celtherapie wordt nu zowel in het LUMC als in Europees verband toegepast bij ziekten zoals nierfalen, longziekten, ontstekingsziekten van de darm en graft-versus-host-ziekte.

Regeneratieve geneeskunde naar patiënt

Fibbe gaat met emeritaat, maar zegt het LUMC nog niet helemaal gedag. Hij blijft betrokken bij zijn onderzoeksprojecten op het gebied van regeneratieve geneeskunde. Ook blijft hij actief voor het Leiden Regenerative Medicine Platform (LRMP). In 2016 legde Fibbe de basis voor dit platform, dat tot doel heeft om innovatieve geneesmiddelen dichter bij de patiënt te brengen.  

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.