Blog: Gamen is het nieuwe schaken

1 november 2018• BLOG

Zit u, net als ik, thuis met een puber op de bank die alleen maar oog heeft voor games op zijn of haar laptop, tablet of telefoon? En maakt u zich daar, net als ik, wel eens zorgen over? Of ben je student en ben je dat eeuwige gezeur van je ouders over gamen spuugzat? Geen nood, er is hoop!

Binnen het LUMC doen we onderzoek naar de relatie tussen je ruimtelijk inzicht en de manier waarop je 3-dimensionaal leert. En raad eens, gamen helpt!

Het kan niemand zijn ontgaan: 3D-beelden zijn sterk in opkomst. Of het nu gaat om een 3D-bioscoopfilm, een 3D-televisie, een 3D-printer of een 3D-Ikeacatalogus. Dat biedt ook mogelijkheden binnen het onderwijs. Al jaren bestuderen studenten de anatomie uit een boek en met een incidenteel snijzaalpracticum. Dat laatste is heel leerzaam, hoor je vaak, “want dan zie je hoe het echt zit.” Studenten vertellen ons dat ze er in de praktijk achter komen dat boekenwijsheid maar beperkt bruikbaar is. Een patiënt is tenslotte 3-driemensionaal.

Ruimtelijk inzicht

Kunnen we daar met de huidige technologie iets aan doen? Jazeker! Er bestaan prachtige 3D anatomische modellen van allerlei lichaamsdelen. Ze draaien mooi rond op het scherm van je computer of telefoon zodat je er aan alle kanten naar kunt kijken. Goed voor je kennis van hoe het er 3-dimensionaal uitziet, zou je denken. Ons onderzoek wees echter uit dat dat niet het geval is. Als je behoort tot de mensen met een minder-dan-gemiddeld ruimtelijk inzicht, dan leer je van zo’n ronddraaiend 3D-model minder dan van een model dat je in echt 3D ziet. En zelfs minder dan van de 2D-plaatjes uit een boek.

Hoe kom je er nou achter of je een minder-dan-gemiddeld ruimtelijk inzicht hebt? Wij gebruiken daarvoor testjes, waarop vrouwen slechter blijken te scoren dan mannen. Maar vrouwen presteren in onze opleidingen minstens net zo goed als mannen, zo niet beter. Hoe zit dat dan? Vrouwen blijken net zoveel ruimtelijk inzicht te hebben, maar slechter te zijn in het kiezen van antwoorden. En waarom zijn mannen daar dan beter in? Omdat ze meer gamen!

Pubermeiden en puberjongens

Veel gamen helpt om snel en accuraat beslissingen te nemen, en misschien ook wel een beetje met het ontwikkelen van ruimtelijk inzicht. We verwachten dus dat het verschil tussen mannen en vrouwen op de testjes voor ruimtelijk inzicht binnenkort gaat verdwijnen. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat er tegenwoordig net zoveel pubermeiden als puberjongens op de bank hangen met een laptop op schoot. Misschien kunnen we dat als ouders wel in ons eigen voordeel gebruiken: “Nee hoor schat, blijf jij maar lekker gamen, dat is heel goed voor je ruimtelijk inzicht.” Pubers kennende is de lol er dan snel vanaf. En wie weet, misschien komt dat offline gesprek er dan binnenkort ook weer eens van.

Dr. Beerend Hierck is docent op de afdeling Anatomie en Embryologie van het LUMC.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.