Koninklijke onderscheiding voor Adam Cohen

12 november 2018• NIEUWSBERICHT

Hoogleraar Klinische Farmacologie Adam Cohen heeft na afloop van zijn afscheidsrede op 9 november uit handen van burgemeester Henri Lenferink een koninklijke onderscheiding gekregen. Cohen werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Cohen was sinds 1994 hoogleraar Klinische Farmacologie en was 30 jaar lang de directeur van het Centre of Human Drugs Research, gevestigd op het Bio Science Park. Als hoogleraar stond hij bekend om zijn zeer creatieve wetenschappelijke en vernieuwende geest en zijn naam kreeg nationaal en internationaal uitgebreide erkenning. Onder zijn leiding werd een wereldwijde web based teaching resource system ontwikkeld en toegepast. Daarnaast werd er op zijn initiatief in het LUMC gewerkt aan een geavanceerde masteropleiding voor toekomstige geneesmiddelenontwikkelaars ‘het Paul Janssen Futurelab’, een opleiding die inmiddels deels online en deels on campus wordt gegeven.

CHDR   

In 1987 werd Cohen directeur van het net opgerichte Centre for Human Drug Research. Dit centrum ging hoogwaardig geneesmiddelenonderzoek bij patiënten en gezonde proefpersonen in Nederland verrichten naar de effecten van nieuwe en bestaande geneesmiddelen. Het Centre for Human Drug Research groeide onder zijn leiding de afgelopen 30 jaar uit tot een speler van formaat. Het CHDR werd van steeds groter belang voor het Bio Science Park en daarmee ook van economisch belang voor Leiden en haar regio. Inmiddels zijn er 300 mensen werkzaam en heeft het een jaaromzet van ruim 22 miljoen euro.

Maatschappelijke impact

De vele nevenfuncties die Adam Cohen heeft bekleed hebben veel maatschappelijke impact gehad. Hij was vicevoorzitter van de Centrale Commissie Mensgebonden onderzoek, lid van de Gezondheidsraad en van de adviesraden van de Nederlandse Trombose Stichting en van de Nederlandse Diabetes Patiënten Vereniging. Daarnaast was Cohen redacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, het meest toonaangevende medische tijdschrift van ons land, alsmede redacteur en hoofdredacteur van het British Journal of Clinical Pharmacology.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.