Piekperiode hooikoortsseizoen begint dit weekend

25 mei 2018• PERSBERICHT

Heeft u last van een graspollenallergie? Vergeet dan niet uw medicatie de komende dagen af te stemmen op erg ongunstige condities. Dit adviseren Weeronline, Wageningen University en het Leids Universitair Medisch Centrum. De piekperiode van het graspollenseizoen begint namelijk dit weekend. De hoeveelheid graspollen in de lucht gaat naar verwachting flink stijgen omdat het zaterdag zeer warm, zonnig en droog wordt.

De kans op klachten als jeukogen, niesbuien, snotteren en hoesten is groot. Graspollen veroorzaakt bij circa twee miljoen Nederlanders klachten. Door de warmste meimaand sinds ten minste 1901 en de op twee na warmste april dient de piekperiode van het graspollenseizoen zich circa 15 dagen eerder aan dan gebruikelijk. Ondanks het zonnige weer de afgelopen periode viel er op de meeste plaatsen nog regelmatig een bui. Door de regen is het gras goed tot bloei gekomen. De piekperiode van het graspollenseizoen houdt waarschijnlijk aan tot eind juni.

Extra pollen uit Duitsland

Komende dagen waait er een oostenwind, waardoor ook pollen uit Duitsland worden aangevoerd. Volgende week steekt op de stranden soms een noordelijke wind vanaf zee op. Daar kan dan wat schonere lucht worden ingeademd. 

Luchtvervuiling versterkt klachten

Door het droge, zonnige en warme weer wordt de luchtkwaliteit komende dagen mogelijk slechter. Luchtvervuiling kan hooikoortsklachten versterken. Allergenen kunnen zich hechten aan fijnstofdeeltjes en daardoor dieper in de longen terecht komen. Daarnaast zijn longen gevoeliger bij luchtverontreiniging. Voor mensen met hooikoorts is het belangrijk om extra rustig aan te doen bij luchtvervuiling. 

Tips tegen hooikoorts

Hieronder enkele tips om de klachten te verminderen:

  • Gebruik op tijd (preventief) je hooikoortsmedicijnen
  • Douchen voor je naar bed gaat, om pollen uit je haar te wassen en je kussen schoon te houden
  • Was je kleding regelmatig
  • Houd ramen en deuren gesloten (ook handig om je huis koel te houden op warme dagen) of gebruik pollenwerende horren
  • Gebruik een zonnebril. Hierdoor komt het stuifmeel minder makkelijk in je ogen.
  • Vermijd lichamelijk inspannende activiteiten.
Dit bericht is tot stand gekomen door: Weeronline, Wageningen University en het LUMC.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.