Blog: Pech in het leven - hoe u van lijden leiden kunt maken

17 mei 2018• BLOG

Sommige mensen hebben in hun leven ongelofelijke pech. Omdat ze wonen in een land in oorlog of andere rampspoed, huis en haard vernietigd zien worden, familieleden verloren hebben, op de vlucht zijn of mishandeld werden. Of omdat ze geboren zijn met een lichamelijk of geestelijk gebrek, of een kind krijgen met zo’n handicap. Ook in het LUMC zijn heel veel mensen met pech. De pech van het hebben van een ernstige, soms zelfs levensbedreigende ziekte.

Mensen gaan heel verschillend om met die enorme pech. Na de eerste schok van het horen van een nare diagnose is er verbijstering en ongeloof. Maar daarna moeten ze weer verder. Met een behandeling op weg naar verbetering of genezing, of verder met de wetenschap dat ze niet meer lang te leven hebben.

Sommige mensen blijven hangen in verdriet en ‘lijden’, zijn machteloos en weten niet hoe ze verder kunnen. Anderen pakken na die fase van verdriet en machteloosheid de draad weer op en proberen er het beste van te maken. Ze proberen de machteloosheid niet te laten overheersen, maar nemen zelf weer de leiding.

Optimistische kijk helpt

‘Lijden’ en ‘leiden’ verschillen maar een letter, maar kunnen een wereld van verschil betekenen. Wat maakt nu dat de een machteloos blijft en de ander de macht over zichzelf en zijn leven weer terugneemt? Uit onderzoeken blijkt dat diverse factoren kunnen meespelen. Karakter en persoonlijkheid blijken belangrijk te zijn. Een optimistische kijk op de wereld helpt, terwijl een negatieve in de weg zit. Een voor de helft gevuld glas kan beschouwd worden als ‘half vol’ of ‘half leeg’. Als je nog een half jaar te leven hebt kun je nog veel doen om het leven goed af te ronden, of denken dat je nergens meer tijd of mogelijkheid voor hebt.

Frustratietolerantie ontwikkelen

Eerdere ervaringen met pech, voorbeelden van hoe anderen met pech in hun leven omgingen, en hoe je opgevoed bent, blijken ook van invloed te zijn. Dat je niet die allernieuwste telefoon kunt kopen, terwijl je die wel wilt hebben. Of dat je moet uitzieken van de griep en niet na drie dagen al weer helemaal beter bent. Frustratietolerantie ontwikkelen kun (en moet) je leren. In de supermarkt zie je dagelijks hoe lastig het kan zijn om dat te leren en hoe verschillend ouders omgaan met hun om snoep vragende kinderen. Ten slotte laten de onderzoeken zien dat ook sociale steun van familie, vrienden, buren, collega’s en plezierige activiteiten heel behulpzaam zijn. 

Waar put u inspiratie uit

Dat alles betekent dat u bij het verwerken van ‘pech in het leven’ dus niet helemaal machteloos staat. Bedenkt u zelf eens wat voor u zin aan het leven geeft. Waar u inspiratie uit put. Welke personen voor u belangrijk zijn. En uit welke bezigheden u energie of rust haalt. Wie voorbeelden voor u waren of nu nog zijn. Hoe u eerder met pech omging, wat u toen hielp en wat niet. Zo kan lijden hopelijk meer leiden worden.

Irene van Vliet is chef de (poli)kliniek Psychiatrie.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.