LUMC-onderzoekers onderscheiden op congres transplantatieverenigingen

19 maart 2018• NIEUWSBERICHT

Tijdens het Joint NTV-BTS Transplantation Congress 2018 (ook Bootcongres genoemd) op 15 en 16 maart in Rotterdam hebben drie onderzoekers van het LUMC een prijs ontvangen. Onderscheiden zijn dr. Javier Triñanes Ramos van de afdeling Interne geneeskunde-Nefrologie, dr. Herman Wunderink van de afdeling Medische Microbiologie en dr. Sebastiaan Heidt van de afdeling Immunohematologie en Bloedtransfusie.

Dr. Javier Triñanes Ramos en dr. Herman Wunderink kregen de ‘Novartis Transplantation Award’. Deze prijs wordt uitgereikt aan de beste beoordeelde gepubliceerde artikelen in 2017 over basaal wetenschappelijk onderzoek en klinische transplantatiegeneeskunde. Dr. Ramos kreeg de prijs voor zijn publicatie over diabetes mellitus na een orgaantransplantatie. Zijn inzichten zijn niet alleen van belang voor het voorkomen van deze complicatie van niertransplantatie, maar ook voor het eilandjes- en pancreastransplantatieprogramma van het LUMC Transplantatie Centrum. Dit onderzoek is uitgevoerd onder begeleiding van Aiko de Vries en Francoise Carlotti in samenwerking met de University van La Laguna in Spanje.

Dr. Wunderink is onderscheiden voor een artikel waarin hij beschrijft dat nierdonoren de bron zijn van BK-virusinfecties, die de getransplanteerde nier ernstig kunnen beschadigen. Hij ontdekte dat het risico op deze infectie voorafgaand aan de transplantatie te voorspellen is met een simpele serologische BKV-test. Wunderink voerde zijn onderzoek uit in de labs van Mariet Feltkamp (medisch viroloog) en Joris Rotmans (nefroloog). 

Orgaantransplantatie-onderzoek

Dr. Heidt ontving de prijs uit handen van de voorzitter van de NTV prof. dr. Marlies Reinders.

Dr. Sebastiaan Heidt kreeg de ‘NTV Distinguished Research Award’ die jaarlijks wordt uitgereikt aan een wetenschapper die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan orgaantransplantatie-onderzoek. Heidt kreeg de prijs voor zijn onderzoek naar transplantatie-immunologie, vooral naar de rol van B-cellen en anti-HLA-antilichamen bij afstoting. Hij kreeg de prijs uit handen van NTV-voorzitter professor Marlies Reinders. 

Het onderzoek van dr. Heidt heeft geleid tot 39 artikelen en 6 boekhoofdstukken op het gebied van transplantatie en immunologie in vooraanstaande tijdschriften. Daarnaast runt dr. Heidt ook het Eurotransplant Referentielaboratorium.

Het Bootcongres is een initiatief van de Nederlandse Transplantatie Vereniging (NTV) en de Belgian Transplantation Society (BTS).

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.