Nieuwe hoogleraar streeft naar betere kwaliteit donororganen

28 maart 2018• PERSBERICHT

Transplantatiechirurg prof. dr. Ian Alwayn van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is per 1 februari benoemd tot hoogleraar Heelkunde, in het bijzonder transplantatiechirurgie. Alwayn trad in 2017 in dienst bij het LUMC als hoofd van de subafdeling Transplantatiechirurgie.

Prof. Ian AlwaynEen groot deel van het onderzoek van de subafdeling Transplantatiechirurgie is gericht op het beoordelen en zo mogelijk verbeteren van de kwaliteit van organen vóór transplantatie. “Daarbij plaatsen we een lever, nier of alvleesklier ‘op de pomp’ en proberen met nieuwe biomarkers of nieuwe beeldvormende technieken de kwaliteit te beoordelen. In de toekomst hopen we de kwaliteit van deze organen ook te verbeteren, bijvoorbeeld met behulp van stamcellen”, aldus Ian Alwayn.

Tekort donororganen verkleinen

Dit soort onderzoek kan helpen om het tekort aan donororganen te bestrijden, hoopt Alwayn. “Helaas krijgen wij regelmatig kwalitatief minder goede organen aangeboden voor transplantatie, bijvoorbeeld organen van oudere donoren of van mensen met obesitas of suikerziekte. Het kan gebeuren dat wij een orgaan afkeuren voor transplantatie omdat we het risico zo klein mogelijk willen houden dat het orgaan niet goed genoeg functioneert bij de ontvanger. Als we kunnen voorspellen welke organen wel of niet zullen gaan functioneren na transplantatie, zullen we wellicht minder organen onterecht afkeuren en dus meer organen transplanteren. En als we vervolgens kwalitatief minder goede organen ook nog kunnen verbeteren zodat ze wél geschikt worden, kunnen we nog meer mensen op de wachtlijst helpen.”

Operaties bij ontvangers en donoren

Als transplantatiechirurg plaatst Alwayn regelmatig een donornier, -alvleesklier of -lever bij een patiënt. “Maar ik verricht ook operaties bij mensen die bij leven een nier willen afstaan. Daarnaast heeft de Transplantatiechirurgie een belangrijke taak bij de zorg voor patiënten met tumoren van de lever en galwegen. Dat soort operaties voer ik dus ook uit.”

Terug naar de thuisbasis

Voor Alwayn is zijn aanstelling in Leiden een terugkeer naar de thuisbasis: hij studeerde eind jaren tachtig Geneeskunde in Leiden. Daarna werkte hij onder meer in Rotterdam, Boston (VS) en de laatste negen jaar in Halifax (Canada), waar hij het chirurgische transplantatieprogramma leidde. “Het Leidse onderzoek sluit hier heel goed op aan. Het is heel bijzonder om hier weer terug te zijn”, merkt hij op.

Het LUMC vroeg Alwayn bijna een jaar geleden om het zojuist opgerichte Transplantatie Centrum te komen besturen. “De afdeling Heelkunde werkt nauw samen met onder andere de afdelingen Nefrologie, Maag-, Darm- en Leverziekten en Immunohematologie en bloedtransfusie. Er is veel positieve energie. Ook hebben we een aantal onderzoeksubsidies verworven waarmee we verder kunnen gaan innoveren.” 
 

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.