Blog: Leve de ‘niet zo fit-mom’

29 maart 2018• BLOG

Je kan tegenwoordig geen vrouwenblad openslaan of ze kijken je trots aan: de fitmoms. Voor degenen die deze trend ontgaan is: een fitmom is een vrouw die na de bevalling zo snel mogelijk weer strak in haar oude kledij past. Wat zeg ik, die haar buikvet binnen no time heeft vervangen voor een sixpack. Dit maakt mij als kersverse moeder én vetonderzoeker best een beetje boos. Waarom moet iedereen tegenwoordig streven naar minieme vetpercentages? Een beetje vet is namelijk best gezond.

Mariëtte BoonOns witte vet is onze opslagplaats van energie. In tijden van schaarste worden hieruit vetzuren vrijgemaakt die onze organen gebruiken als energiebron. Deze vetzuren bereiken onze organen via het bloed. In tegenstelling tot wat lange tijd werd gedacht, is vet veel meer dan een hoopje opslagblubber. Het maakt hormonen die onze hersenen vertellen dat we moeten stoppen met eten, en het kan zelfs van kleur veranderen (‘verbruinen’) en bijdragen aan warmteproductie.

Zonder vet geen menstruatie

En, nu komt het, als vrouw heb je een minimale hoeveelheid vet nodig om vruchtbaar te zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat meisjes in de puberteit een lichaamsvetpercentage van 17 procent moeten hebben om hun menstruatie te laten beginnen, en dat vrouwen een vetpercentage van 22 procent nodig hebben om regelmatig te menstrueren. Vrouwen die aan topsport doen en hierdoor een laag vetpercentage hebben, zoals balletdanseressen, menstrueren soms jaren niet.

Die minimale hoeveelheid vet is niet voor niets! Zo verzekert je lichaam zich ervan dat er in geval van een eventuele zwangerschap een energievoorraad is waaruit de baby kan groeien in de baarmoeder. Maar ook als het kind is geboren is een vetvoorraad nodig om de borstvoeding op gang te brengen. Het ultieme signaal van ons lichaam om duidelijk te maken dat een beetje vet goed is!

Leve de niet zo fit-mom

Begrijp me niet verkeerd, ik propageer absoluut een gezonde leefstijl waarin iemand dagelijks minstens een half uur intensief beweegt en een gevarieerd dieet met groenten en fruit nuttigt. Maar je kan het ook overdrijven. Vanwaar die druk om zo snel mogelijk na een zwangerschap weer strakker te zijn dan ooit? Hebben wij vrouwen het niet druk genoeg met werk en gezin combineren, de gebroken nachten, en wat niet nog meer? Ik pleit ervoor om collectief een rem te zetten op dit moeilijk haalbare en ongezonde lichaamsbeeld. Moeders, steek liever je energie in zaken die er echt toe doen. Dat oude figuur komt echt wel weer. En tot die tijd, leve de niet zo fit-mom!

Mariëtte Boon promoveerde aan de afdeling Endocrinologie op de rol van bruin vet bij metabole ziekten. Nu doet ze daar postdoctoraal onderzoek en loopt ze coschappen in het kader van haar studie Geneeskunde.  

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.