Nieuwe hoogleraar Thijs van Osch zoomt in op de kleinste vaatjes van de hersenen

1 juni 2018• PERSBERICHT

Thijs van Osch vergelijkt een MRI-scanner graag met een muziekinstrument. Met één instrument kun je meerdere soorten muziek maken, maar dan moet je wel de juiste partituur schrijven. Van Osch zal zich vanaf 1 juni 2018 als nieuwe hoogleraar Radiologie, in het bijzonder Experimentele Cerebrovasculaire Beeldvorming, bezighouden met het ontwikkelen van partituur, oftewel nieuwe software, om kleine vaatjes in het hersenen nog beter in beeld te brengen.

Prof. Thijs van Osch

“We weten dat de bloedvaten in hersenen bij veel ziektes een belangrijk rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan dementie, herseninfarcten en hersentumoren. De bloedstroom in de grote vaten kunnen we met MRI in beeld brengen, maar van de kleinere vaatjes van ongeveer vijf micrometer – waarvan we weten dat ze heel belangrijk zijn- weten we eigenlijk nog niet zo veel”, legt Van Osch uit.   

Partituur schrijven

Om meer te weten te komen hoe die kleine vaatjes de doorbloeding regelen, hoe ze zijn aangesloten op de bloed-breinbarrière en hoe ze samenwerken met bijvoorbeeld het hart, werken Van Osch en zijn team van het C.J. Gorter Center aan nieuwe meetsoftware voor MRI-scanners. “Je moet het zien als het schrijven van nieuwe partituur voor een bestaand muziekinstrument. We veranderen niks aan de MRI-scanner zelf, maar programmeren hem zo dat we andere metingen kunnen doen”, legt hij uit. 

Dat is geen gemakkelijke taak, want het is meten aan een black box. “We willen bijvoorbeeld ook graag de kronkeligheid van die kleine vaatjes in de hersenen meten, maar hoe definieer je kronkeligheid? En hoe weet je dat je het juiste aan het meten bent als er geen andere technieken zijn om je metingen te valideren?” 

Weg naar de praktijk

Het antwoord op deze en andere vragen zoekt Van Osch eerst in een onderzoeks-setting, maar uiteindelijk moeten zijn nieuwe methoden een weg vinden naar de dagelijkse praktijk van radiologen. Eerder gebeurde dat al met de door hem ontwikkelde hersendoorbloedingscans. “Daar blijf ik me voor inzetten, om de stap tussen wetenschap en de diagnostische praktijk sneller te kunnen zetten. We werken hiervoor bijvoorbeeld samen met Philips, de producent van MRI-scanners.”

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.