Sneller uitslag van bloedtest door hypermodern lab en buizenpost

14 juni 2018• PERSBERICHT

Je ziet er niks van als je door de gangen loopt, maar sinds kort zoeven buisjes bloed in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) automatisch door een buizenstelsel in het plafond. Ze zijn onderweg van de bloedafname naar een modern gerobotiseerd lab waar ze razendsnel worden verwerkt tot een uitslag die terug naar de arts kan.

Een hele verbetering ten opzichte van hoe de verwerking van bloedmonsters eerst verliep, volgens hoogleraar Christa Cobbaert van de afdeling Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde. “Hiervoor werden de bloedmonsters door medewerkers op stepjes van de bloedafname naar ons lab gebracht. Dat ging weleens met een omweg of er raakte een buisje kwijt. Doordat we de buisjes nu automatisch via de hypermoderne buizenpost naar het heringerichte laboratorium sturen, voorkomen we fouten en gaat het bloedmonster sneller de analyse in. Artsen krijgen sneller de uitslag en patiënten worden sneller geholpen.”

Ook eerste hulp aansluiten

Cobbaert en haar team zijn jaren bezig geweest om de nieuwe afdeling te moderniseren en toekomstbestendig in te richten. Meerdere laboratoria moesten worden samengevoegd op één plek en er moest een nieuwe gestandaardiseerde werkwijze komen. Met de directe aansluiting van de buizenpost vanaf de centrale bloedafname op de track in het gerobotiseerde laboratorium worden bloedmonsters gegarandeerd en binnen 12 tot 15 seconden automatisch ontladen.  Cobbaert: “Het systeem dat we nu hebben is uniek voor Nederland. Uiteindelijk is ons doel om die afdelingen waar doorlooptijden kritisch zijn -zoals de eerste hulp en de intensive care- ook direct aan te sluiten op het laboratorium.” 

Benieuwd hoe het heringerichte laboratorium met snelle buizenpost eruit ziet? Bekijk dan onderstaande film of de infographic in LUMC Magazine.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.