Structurele financiering voor kennisontwikkeling ouderenzorg

13 juni 2018• PERSBERICHT

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft besloten om de zes Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO) structurele financiering te verlenen. Om de slagkracht te vergroten, krijgen de zes netwerken structurele gelden die oplopen en vanaf 2020 700.000 euro per netwerk per jaar bedragen. Een van de zes netwerken is het Universitair Netwerk voor de Care sector Zuid-Holland (UNC-ZH), waar het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) deel van uitmaakt.

De aanvullende structurele financiering, uitgevoerd door ZonMw, levert naar verwachting nieuwe kennis op over bijvoorbeeld effecten van innovaties in de organisatie van de ouderenzorg, slimme aansluitingen op de arbeidsmarkt en verdere verbetering van de kwaliteit van de verpleeghuiszorg. Deze nieuwe kennis komt landelijk beschikbaar voor alle verpleeghuizen in Nederland.

Wat werkt en wat werkt niet?

“We kunnen hiermee mensen met dementie in het verpleeghuis beter begrijpen, en daarmee helpen een betere kwaliteit van leven te hebben. Ouderen met een heupfractuur kunnen we straks sneller en beter helpen, omdat we gaan uitvinden wat helpt, en wat niet. Door te stoppen met dingen die niet werken, en ons richten op effectieve zorg besparen we veel tijd en geld. Voor artsen, verpleegkundigen en therapeuten wordt het werken daarmee leuker, en wordt de sector aantrekkelijker voor jonge enthousiaste mensen”, aldus Wilco Achterberg, UNC-ZH-voorzitter en LUMC-hoogleraar Institutionele zorg en Ouderengeneeskunde. 

Lees meer over de structurele financiering op de website van het UNC-ZH.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.