Vici-beurs voor onderzoek naar beeldgeleide chirurgie

23 februari 2018• PERSBERICHT

LUMC-onderzoeker Fijs van Leeuwen heeft een Vici-subsidie van 1,5 miljoen euro gekregen van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), sectie toegepaste technische wetenschappen (TTW). Hij gebruikt het geld om beeldgeleide chirurgietechnieken voor robot-geassisteerde prostaatkankerchirurgie te ontwikkelen.

Fijs van LeeuwenMet zijn team, het Interventional Molecular Imaging Laboratory, op de afdeling Radiologie ontwikkelt Van Leeuwen technieken waarmee tumoren zowel vooraf als tijdens de operatie accuraat gedetecteerd kunnen worden. Ook werkt hij aan technieken om tumoren te onderscheiden van delicaat weefsel zoals het lymfesysteem en zenuwen.

Bij complexe chirurgische ingrepen gebeurt het namelijk regelmatig dat tumoren niet goed geïdentificeerd kunnen worden of dat patiënten belangrijke lichaamsfuncties verliezen door onbedoelde schade aan bijvoorbeeld zenuwen. Zo kan na een prostaatoperatie terugkeer van de ziekte, incontinentie, of gebrek aan erectiele functie optreden. Van Leeuwen: “Ongeveer een op de acht mannen krijgt prostaatkanker, dus technieken die de tumor volledig helpen verwijderen en tegelijkertijd onbedoelde schade helpen voorkomen, zijn erg nodig.”

Geen standaard academisch hokje

“Wat dit onderzoeksproject zo mooi maakt, is dat het niet in een standaard academisch hokje past. We combineren in dit project de scheikundige ontwikkeling van een nieuwe fluorescente tracer, de technische ontwikkeling van chirurgische detectietechnieken die meerdere signalen kunnen ontvangen, en de ontwikkeling van software waarmee navigatieconcepten kunnen worden toegepast. Verder gaan we de technieken niet alleen testen in het laboratorium, maar ook in klinische studies met patiënten”, aldus Van Leeuwen. Van Leeuwen werkt voor dit project nauw samen met de afdeling Urologie van het Antoni van Leeuwenhoek, waarmee hij al meer dan tien jaar succesvol onderzoek doet naar beeldgeleide (robot-)chirurgietechnieken.

Samenwerking industrie

Boven op het budget van NWO-TTW ontvangt het project van Van Leeuwen meer dan 200.000 euro ondersteuning van internationale industriële partners die gespecialiseerd zijn in beeldgeleide chirurgie: Karl Sorz Endoscope, Hamamatsu Photonics, Intuitive Surgical Inc., Eurorad, SurgicEye GmB, Scintomics en ORSI Academy.

Persoonsgebonden subsidie

De Vici-subsidie is één van de grootste persoonsgebonden wetenschapssubsidies van Nederland, bedoeld als financiering voor een periode van vijf jaar. Dit jaar deden 233 zeer ervaren Nederlandse wetenschappers een aanvraag, waarvan er slechts 35 de beurs kregen toegekend. Van Leeuwen kreeg van NWO-TTW al eerder de persoonsgebonden Veni- en Vidi-subsidies, een persoonsgebonden beurs van KWF Kankerbestrijding en meerdere persoonsgebonden beurzen van de European Research Council.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.