Onderzoek naar eiwitophopingen in hersenweefsel bij Alzheimerpatiënten

23 februari 2018• NIEUWSBERICHT

Het Memorabel ZonMW project ‘RNA modulation Therapy for Alzheimer disease’ is dinsdag 20 februari officieel van start gegaan. Het project van € 690.000 wordt geleid door dr. Willeke van Roon-Mom van het LUMC samen met onderzoekers van het LUMC, Radboudumc, VUmc en het Leidse bedrijf Amylon.

In de hersenen van Alzheimerpatiënten is er sprake van eiwitophopingen van het BetaAmyloid-eiwit. Deze ontstaan doordat het grotere Amyloid Precursor Protein (APP) op een verkeerde manier in kleinere stukjes geknipt wordt door enzymen. “Ophopingen in het hersenweefsel komen veel voor bij Alzheimer. Als er ophopingen specifiek rond de bloedvaten in de hersenen ontstaan, dan kan dat ernstige bloedingen tot gevolg hebben”, weet Van Roon-Mom.

In het onderzoeksproject wordt gekeken of het APP-eiwit zo aangepast kan worden zodat het schadelijke BetaAmyloid niet meer gemaakt wordt. Hierdoor moet in de toekomst hersenschade beperkt of zelfs voorkomen worden.

Bij de meeste vormen van Alzheimer is niet bekend waarom het BetaAmyloid gemaakt wordt uit het grotere APP-eiwit. Echter is er wel een kleine groep mensen met een erfelijke variant van deze BetaAmyloid-stapeling (HCHWA-D) waarvan bekend is dat ze een bepaalde fout in het APP-eiwit hebben. Deze mensen weten zeker dat ze tussen hun veertigste en vijftigste een fatale hersenbloeding zullen krijgen. “Het is een verschrikkelijke ziekte, maar het levert een unieke mogelijkheid om te testen of medicijnen de ziekte kunnen vertragen of zelfs voorkomen”, vertelt Van Roon-Mom.  

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.