Een plek om orgaandonoren te eren en herdenken

12 februari 2018• PERSBERICHT

Als getransplanteerde even stilstaan bij de anonieme donor. Of als nabestaande van een orgaandonor hem of haar herdenken. In het LUMC Transplantatie Centrum kan het bij een replica van De Klim, het Nationaal Donor Monument. Transplantatiechirurg en hoofd van het LUMC Transplantatie Centrum Ian Alwayn en voorzitter van de Stichting Nationaal Donor Monument Hayo Patrick Angerman onthulden het beeld op 9 februari.

Replica van het Nationaal Donor Momument in het LUMC Transplantatie Centrum.Het originele Nationaal Donor Monument staat sinds 2011 in Naarden en in de transplantatiecentra van Maastricht, Nijmegen, Groningen en het AMC in Amsterdam stond al een replica. Nu komt daar dus het LUMC Transplantatie Centrum bij. “Het monument symboliseert de getransplanteerde die dankzij het donororgaan een nieuwe stap kan zetten in zijn of haar leven. Of zoals de Belgen het heel treffend noemen: doorleven”, vertelde Angerman tijdens de onthulling. “Zonder orgaandonoren zijn orgaantransplantaties niet mogelijk. Wij staan hier als professionals dagelijks bij stil en zijn verheugd dat er nu een replica van het Nationaal Donor Monument in het LUMC staat”, voegt Alwayn toe.

Het monument is ontworpen door Egbert Hermsen en gemaakt door beeldhouwer Ben Overkamp. U kunt het monument bezoeken in het LUMC Transplantatie Centrum op de verpleegafdeling Transplantatiegeneeskunde (J10-P, route 705).

Alle expertise gebundeld

In het LUMC Transplantatie Centrum is alle expertise van onze zorgprofessionals gebundeld. Samen bieden zij patiënten de best mogelijke transplantatiezorg, gebaseerd op innovatie en gekoppeld aan wetenschappelijk onderzoek. Het Transplantatie Centrum is gespecialiseerd in transplantatie van nier, lever, alvleesklier en eilandjes van Langerhans.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.