Blog: Check, check en dubbelcheck

1 februari 2018• BLOG

Misschien is u iets opgevallen als u in de afgelopen maanden in het LUMC kwam? Iets wat anders was dan anders. Wellicht hebt u gemerkt dat iedere medewerker telkens uw naam en geboortedatum controleert. En dat er steeds om uw medicatielijst wordt gevraagd. Waarom al dat gecontroleer en gecheck?

Het is allemaal vanwege patiëntveiligheid. Uw veiligheid. Gaat het hier wel om de juiste persoon? Is het meneer Jansen uit 1930 en niet die uit 1934? Opereren we wel het goede oog, niet het linker in plaats van het rechter? Moet er wel bloed geprikt worden of gaat het om een hartfilmpje?  Het lijkt zo eenvoudig, maar met de honderden patiënten die iedere dag in het LUMC worden behandeld kan zomaar, onbedoeld, een verwisseling plaatsvinden. Onze zorg is tenslotte voor een belangrijk deel mensenwerk. En bij mensenwerk kunnen er fouten gemaakt worden. Dat willen we natuurlijk voorkomen. 

Weten wat iemand gebruikt

Patiëntveiligheid is ook de reden waarom er telkens naar een actuele medicatielijst wordt gevraagd. Je moet als behandelaar immers weten wat iemand gebruikt, vanwege de werking, bijwerkingen en mogelijke interacties tussen verschillende medicijnen. Dat is extra belangrijk als je er nieuwe medicatie bij gaat geven. Sommige medicijnen kunnen elkaars werking of bijwerkingen versterken of verminderen. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden, zoals een opname of zelfs overlijden. Hoe vaak dat gebeurt weten we niet precies, maar de schattingen zijn dat jaarlijks vele duizenden patiënten in het ziekenhuis belanden door perikelen met medicijnen.  

Daar valt dus wel iets aan te verbeteren. Experts denken al veel na over hoe dat precies zou moeten. Wat zou kunnen helpen is een centraal systeem dat voor iedere behandelaar en apotheker in Nederland beschikbaar en in te zien is. Daar wordt aan gewerkt, maar het is er nu nog niet. 

Niet om te plagen

Tot die tijd kunt u nu helpen door een zogenoemd AMO, een ‘actueel medicatieoverzicht’ van uw apotheek, mee te brengen. En vervolgens natuurlijk ook door met uw behandelaar te bespreken wat u daarvan wel en niet gebruikt. Soms blijkt bij de controle ‘actueel’ niet helemaal ‘actueel’ te zijn. Omdat een medicijn al gestopt is, de kuur klaar was, of omdat u het middel niet wilt gebruiken, er te veel last van hebt of een andere reden. Het is dus belangrijk dat zelf goed zicht houdt op wat u gebruikt. En dat uw behandelaar dat weet. Check, check en dubbelcheck. Niet om u te plagen, maar voor de patiëntveiligheid. Uw veiligheid.

Irene van Vliet is chef de (poli)kliniek Psychiatrie.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.