Opbrengst Bollenstreekgala voor LUMC-onderzoek opsporing en behandeling van kanker

24 december 2018• NIEUWSBERICHT

Prof. dr. Rob Tollenaar en dr. Wilma Mesker van de afdeling Chirurgische oncologie (Heelkunde) aan het Leids Universitair Medisch Centrum, ontvangen 10.000 euro voor hun onderzoek naar vroege opsporing en specifieke behandeling van kanker. Het onderzoeksgeld wordt beschikbaar gesteld door de Gildemeesters Bollenstreek uit opbrengsten van het Bollenstreekgala.

Prof. Tollenaar: ‘We zijn ontzettend blij met deze impuls voor ons onderzoek. Het aantal kankerpatiënten neemt toe, maar de kans om te genezen wordt gelukkig ook steeds groter. Onze belangrijkste ambitie is deze overlevingskans nog verder te vergroten.’ Tollenaar en Mesker ontwikkelen met hun onderzoeksteam een eenvoudige en betrouwbare bloedtest die kanker opspoort als de ziekte nog in een voor- of beginstadium is. Zeker bij agressieve vormen kan dit levensreddend zijn. Ook zijn bij een vroege diagnose doorgaans minder zware behandelingen nodig. Het onderzoek van de test wordt gebaseerd op het profiel van signaalstoffen (zogenaamde biomarkers) in het bloed. 

Meer tumorcellen, een betere prognose?

De onderzoeksgroep is al ver in de ontwikkeling van een nieuwe methode om de juiste patiënten te selecteren die baat hebben bij chemotherapie. Bestaat het afwijkende weefsel voor meer dan de helft uit tumorcellen, dan is de prognose gunstig. Bestaat het voor meer dan de helft uit bindweefsel (stroma), dan is er sprake van een agressieve tumor. Mesker en Tollenaar onderzoeken in hoeverre de hoeveelheid stroma goed kan voorspellen of ze te maken hebben met een agressieve of ‘milde’ tumor. 

Terugdringen van overbehandeling

Op basis van de huidige regels worden nog veel patiënten onder- of over behandeld met chemotherapie. Mesker: ‘De voorspelling is belangrijk voor de oudere patiënten. Als hun tumor wordt geclassificeerd met uitzaaiingen, dan krijgen zij standaard een behandeling met chemotherapie. Terwijl, op basis van hun stroma, de helft van deze groep waarschijnlijk geen agressieve tumor heeft. Daar is dus sprake van overbehandeling. Moet je dat een patiënt van 70 jaar oud wel aandoen?’ De methode wordt momenteel getoetst in 18 landen waarna verwacht wordt dat deze wordt opgenomen in de internationale richtlijnen voor de behandeling van kanker. Lees meer over het onderzoek. 

Over de Bontius Stichting

Via de Bontius Stichting  van het LUMC wordt het onderzoek van prof. dr. Tollenaar en dr. Mesker al jaren gesteund dankzij (particuliere) donaties die via de Stichting gericht voor het onderzoek binnen komen. Het initiatief van de Gildemeesters Bollenstreek is een welkome aanvulling. Elke dag zetten de gedreven artsen en onderzoekers van het LUMC zich in om ernstige ziektes dichterbij genezing te brengen. De Bontius Stichting ondersteunt bij het werven van aanvullende financiering voor het wetenschappelijk onderzoek van het LUMC. Het bestuur van de Bontius Stichting onderschrijft het initiatief van het Bollenstreekgala en heeft er dan ook aan deelgenomen. 

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.