1,9 miljoen subsidie voor biomedisch imaging-onderzoek

17 december 2018• PERSBERICHT

Twee onderzoeksteams van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben bij elkaar ruim 1,9 miljoen subsidie gekregen van NWO-TTW, uit het topsectorprogramma High Tech Systemen en Materialen. De subsidies worden ingezet voor onderzoek naar nieuwe technieken om cellen, weefsels en organen met grote precisie zichtbaar te maken.

Prof. Andrew Webb van het Gorter Centrum (afdeling Radiologie) kreeg subsidie samen met dr. Berit Verbist, dr. Marius Staring, dr. Jan-Willem Beenakker, prof. Peter Boernert en prof. Thijs van Osch. Samen onderzoeken ze nieuwe diffusie-MRI-technieken, die samen met nieuwe articificial intelligence-technieken, kunnen zorgen voor robuuste tumorafbeelding en het objectief volgen van behandeleffecten van protonentherapie in het HollandPTC. De klinische focus ligt op hoofd-halstumoren en oogtumoren. De totale projectomvang is 800.000 euro.

3D-OMICS: cellen en weefsels in 39 dimensies 

Prof. Boudewijn Lelieveldt (links) en prof. Andrew Webb (rechts)

Prof. Boudewijn Lelieveldt van het Lab Klinische en Experimentele Beeldverwerking (afdeling Radiologie) kreeg de subsidie samen met prof. Frits Koning (afdeling Immunohematologie en Bloedtransfusie), dr. Thomas Höllt (Computational Biology Center) en dr. Anna Vilanova van de Computer Graphics and Visualization group van de TU Delft. Hun onderzoek richt zich op de ontwikkeling van nieuwe artifical intelligence- en datavisualisatie-technieken om hoogdimensionale omics-data inzichtelijk te maken. De totale projectomvang is 1,1 miljoen euro.

Doel van het project is om detailinformatie over losse cellen (single cell-omics) te koppelen aan beeldinformatie over hoe die cellen zich in weefsels ten opzichte van elkaar organiseren. Hiermee kan bijvoorbeeld worden bestudeerd hoe het immuunsysteem in actie komt om tumorcellen te remmen of op te ruimen, of hoe verschillende soorten hersencellen een soort mosaïek vormen.

14 projecten van start

In totaal kende NWO-TTW op 13 december 2018 financiering toe aan 14 onderzoeksprojecten. De projecten zijn geselecteerd op basis van hun wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en utilisatie, en worden uitgevoerd in consortia die bestaan uit bedrijven, collectebusfondsen en (inter-) nationale onderzoeksinstituten.  

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.