Twee subsidies voor onderzoek naar clusterhoofdpijn en migraine

11 april 2018• PERSBERICHT

Dr. Rolf Fronczek en dr. Gisela Terwindt van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontvangen samen ruim 500.000 euro voor hun onderzoeken naar nieuwe behandelmethoden van clusterhoofdpijn en migraine. De subsidies zijn toegekend vanuit het onderzoeksprogramma Snel Beter Behandelen van de Hersenstichting.

Injectie tegen clusterhoofdpijn

Dr. Rolf Fronczek en dr. Gisela TerwindtDe onderzoekers onder leiding van dr. Rolf Fronczek gaan de nieuwe methode GONinjectie testen als eerstekeusmiddel tegen clusterhoofdpijnaanvallen. GONinjectie heeft slechts milde bijwerkingen. Dit in tegenstelling tot het huidige eerstekeusmiddel verapamil, dat een kans op hartritmestoornissen met zich meebrengt. Ook zijn de effecten van GONinjectie normaal gesproken al binnen enkele dagen merkbaar, terwijl dit bij verapamil meestal enkele weken duurt. Nog een voordeel is dat een eenmalige injectie wekenlang effectief kan zijn. Hierdoor zou het niet meer nodig moeten zijn om een hoge dosis verapamil te gebruiken. Het project is een samenwerking met de afdeling Anesthesie van het LUMC.

Anticonceptiepil tegen migraine bij vrouwen 

Het onderzoek onder leiding van neuroloog dr. Gisela Terwindt draait om een nieuwe behandeling van menstruatie gerelateerde migraine. Ongeveer 12% van de Nederlandse bevolking heeft regelmatig migraineaanvallen, vrouwen drie keer vaker dan mannen. Ongeveer 60 procent van de vrouwen met migraine krijgt aanvallen rondom de menstruatie. Die aanvallen zijn vaak heviger, duren langer en reageren minder goed op acute medicatie vergeleken met aanvallen buiten de menstruatie. De onderzoekers denken dat het continu gebruik van een anticonceptiepil de kans op het optreden van menstruatie gerelateerde migraine kan verkleinen, zowel tijdens de menstruatie als buiten deze periode. 

Er is nooit eerder een groot onderzoek uitgevoerd waarin het effect van het continu gebruik van een anticonceptiepil vergeleken wordt met een andere behandeling voor menstruatie gerelateerde migraine. Het project is een samenwerking van LUMC-neurologen, farmacologen van het Erasmus MC en gynaecologen van het Erasmus MC en het UMC Utrecht. De studie sluit aan bij een vorig jaar verkregen subsidie van NWO in het kader van Gender&Gezondheid.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.