Frans Claas koninklijk onderscheiden bij afscheid

13 oktober 2017• PERSBERICHT

Bij zijn afscheid als hoogleraar op 13 oktober werd prof. Frans Claas benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Claas kreeg de onderscheiding uit handen van locoburgemeester Kees Wassenaar van Leiderdorp. Dat gebeurde na afloop van zijn afscheidsrede ‘Een zoektocht naar de beste (mis)match’.

Prof. Frans Claas was sinds begin jaren 70 verbonden aan de afdeling Immunohematologie en Bloedtransfusie. Hij deed daar onderzoek naar afweerreacties bij transplantatie en de rol van erfelijkheid daarin. De laatste jaren werkte hij aan een nieuwe onderzoekslijn op het gebied van immunologie van zwangerschap.

Aanvaardbare mismatches

Zijn belangrijkste verdienste was het ontwikkelen van een programma voor acceptabele ‘mismatches’. Daardoor konden patiënten een donororgaan krijgen die daar voorheen niet voor in aanmerking kwamen. Naast zijn onderzoek is Claas actief geweest in veel besturen van organisaties als Matchis (voorheen Europdonor), Eurotransplant en de Nederlandse Transplantatie Vereniging. Met zijn verbindende persoonlijkheid wist hij mensen samen te brengen ten behoeve van een gemeenschappelijk belang.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.