Zorgverleners luiden noodklok: we weten te weinig over traumatisch hersenletsel

7 november 2017• PERSBERICHT

We weten nog te weinig over hoe we traumatisch hersenletsel moeten aanpakken. Meer en beter gecoördineerd onderzoek is daarom nodig. Dat is de boodschap van een speciale editie van the Lancet Neurology, die op 7 november door experts werd aangeboden aan het Europees Parlement. Vanuit Nederland schreven artsen en onderzoekers van het LUMC, HaaglandenMC, het Erasmus MC en het UMCG mee.

Prof. Wilco PeulIn de speciale uitgave betogen de experts dat de impact van traumatisch hersenletsel kan worden verkleind door betere preventiemaatregelen en eenduidige behandelrichtlijnen gebaseerd op gedegen wetenschappelijk onderzoek. Maar die ontbreken momenteel. “Eigenlijk weten we te weinig over traumatisch hersenletsel”, legt LUMC-hoogleraar Neurochirurgie Wilco Peul uit. “Neem bijvoorbeeld een patiënt met een hersenbloeding door letsel: daarvan weten we niet of het het beste is om meteen te opereren of intensief op IC te behandelen met medicatie. Elk ziekenhuis en land doet dat nu op zijn eigen manier, maar er is geen wetenschappelijke onderbouwing voor wat de beste aanpak is.”

Onderzoek versnipperd

Momenteel doet een internationaal team onder de noemer Center-TBI hier onderzoek naar, maar dit is niet de enige vraag die nog beantwoord moet worden, schrijven de experts in the Lancet Neurology. “Het onderzoek naar traumatisch hersenletsel is te versnipperd”, aldus Peul. Zo is onbekend hoe het patiënten verloopt na hun behandeling, hoe we kunnen voorspellen welke patiënten een gunstig of minder gunstige prognose hebben en hoe hersenletsel op cel- en dna-niveau werkt en welke gevolgen het heeft voor dagelijks functioneren van patiënten op de lange termijn.

Belangrijkste doodsoorzaak

De antwoorden op deze vragen zijn belangrijk, want ongeveer de helft van de wereldbevolking zal in zijn of haar leven in aanraking komen met naasten die traumatisch hersenletsel oplopen of zelf slachtoffer worden. Voor mensen onder de veertig is het zelfs de belangrijkste doodsoorzaak. “Maar ook als patiënten het wel overleven, is hun leven en dat van hun omgeving vaak drastisch veranderd”, aldus Peul. De experts zetten daarom in de speciale editie van the Lancet Neurology uiteen wat er wél bekend is en wat de lacunes zijn in de kennis, in de hoop het onderwerp daarmee stevig op de politieke agenda te zetten.

De speciale uitgave van The Lancet Neurology getiteld ‘Traumatic brain injury requires global collaboration: Integrated approaches to improve prevention, clinical care, and research’ is een initiatief van professor Andrew Maas van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en professor David Menon van de University of Cambridge in samenwerking met verschillende internationale centra. In Nederland heeft de onderzoeksgroep in LUMC-HMC & EMC een coördinerende rol en nemen daarnaast Haga, UMCG, RadboudUMC en Elisabeth Ziekenhuis Tilburg deel aan de studie. 

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.